2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Volt olyan föld, melyért ötszörös árat fizettek

2015. november 20., péntek 16:40, frissítve: péntek 18:05

A meghirdetett területek többségére akadt vevő a mai győri földárverésen. Volt olyan földdarab amely a kikiáltási ár többszöröséért kelt el. A Pannonhalmi Járási Hivatal vezetője azt mondja: a földárverési hirdetményekben szereplő adatokat egyeztetik a földhivatali bejegyzésekkel, hogy ne legyen eltérés közöttük.

Ötszöröséért kelt el egy máriakálnoki földterület a győri földárverésen. 7 millió 400 ezer forintról indult a licit, a területre hárman is pályáztak. Az ár először 10 millió forintra, majd 30 millióra emelkedett. Ekkor már csak ketten maradtak versenyben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. haszonbérletében lévő földért. Végül 35 milliónál is többet fizetett érte egy vásárló.

Litresits Imre megadott volna 30 milliót is a földért, de végül alulmaradt, nem az övé lett a terület. Annak ellenére pályázott a területre, hogy a jelenlegi haszonbérleti díjak mellett az ő számítása szerint sem lett volna kifizetődő azt megvásárolni. „580 forintért nem lehet bérbe adni területet, vagy nem célszerű” - fogalmazott. Ő egyébként családi gazdálkodó, lovasiskolát szeretne létrehozni, ahhoz kellene az új terület.

A pannonhalmi járási hivatal vezetője azt mondja: a földárverési hirdetményekben szereplő adatokat egyeztetik a földhivatali bejegyzésekkel, hogy ne legyen eltérés közöttük. „Bizottságunk folyamatosan minden nap egyeztette ezeket az adatokat, egyetlen hiba sem volt egyébként az árverési hirdetményekben, ha lett volna, ahogy említettem, nem volt, akkor is ki tudtuk volna szűrni” - mondta el Szabó Eszter.

A Magyar Nemzet újságírói a héten több olyan esetet is találtak, ahol a haszonbérleti szerződésről megadott adat nem egyezett a földhivatali nyilvántartással. És az agrárkamara elnöke is elismerte, hogy előfordulhat ilyen eset.

A győri földárverésen a meghirdetett területek többségére akadt vásárló. A licitek a jövő héten folytatódnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!