2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Vizsgálatot kezdeményeznek Habony repülése miatt

2016. június 29., szerda 21:35, frissítve: csütörtök 10:32

A letelepedésikötvény-biznisz egyik offshore forgalmazójával ment hongkongi helikoptertúrára Habony Árpád. Az Együtt adóügyi vizsgálatot kezdeményez a miniszterelnöki bizalmas ellen. Lázár János kancelláriaminiszter egy rádióinterjúban azt mondta, Habony ismeri a letelepedési kötvények egyik forgalmazóját, de a gazdasági bizottság vagy a kormány döntéseire nincs befolyása.

Nemcsak az ibizai luxuspartit, a milliós hongkongi helikoptertúrát is szereti Habony Árpád. A 444.hu azt írja: a miniszterelnök bizalmasa barátnőjével és egy hongkongi bankárral közösen vett részt a csaknem egymillió forintos légi városnézésen. A bankár egyébként a több száz milliárdos letelepedésikötvény-biznisz egyik forgalmazója, és egy Kajmán-szigetekre bejegyzett offshore-vállalkozás tulajdonosa.

A hasonló helikopteres repülések adatai általában titkosak, a túrát szervező cég honlapját azonban rosszul állították be, így derült ki Habony Árpád luxusprogramja.

Szigetvári vizsgálatot kezdeményez

Adóügyi vizsgálatot kezdeményez Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke Habony Árpád helikopterezése miatt. A politikus azt hangoztatta: a miniszterelnöki bizalmas ezt is korrupt pénzből, a fideszes szívességkereskedelem részeként tehette meg, mert a Rogán–Habony-klán bevonta a hongkongi üzletembert a magyar letelepedési kötvények forgalmazásába. Az ellenzéki párt szerint ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a letelepedési kötvények rendszere elfogadhatatlan, a forgalmazókkal kötött szerződéseket pedig azonnal fel kell mondani.

„Ez is adófizetői pénzen megvalósított korrupció, amely ellen a rendőrségnek is el kellene járni, de az adóhatóságnak mindenképpen meg kellene vizsgálnia. Ezért követeljük, hogy az adóhatóság indítson vizsgálatot, ezt kezdeményezni is fogjuk, és egyébként a gazdasági bizottságnak be kellene szüntetnie ezt a megoldást, amelynek csak kára van a magyar adófizetők oldalán, és semmi haszna a magyar állampolgárok oldalán” – fejtette ki Szigetvári Viktor.

A DK is felfüggesztést követel

A Demokratikus Koalíció is a letelepedési kötvények árusításának azonnali felfüggesztését követeli. A Gyurcsány-párt szerint addig ne adjanak el további papírokat, amíg ki nem derül, hogy a 100 milliárdos profitú üzletből mennyi pénz jutott Habony Árpádnak vagy Rogán Antalnak.

Lázár: Lehet, hogy ismeri…

Lehet, hogy Habony Árpád ismeri a letelepedési kötvények egyik forgalmazóját, de a gazdasági bizottság vagy a kormány döntéseire nincs befolyása – jelentette ki a Klubrádió Szabad sáv című műsorában Lázár János. A kancelláriaminiszter azt hangoztatta: a több tíz milliárdos profitú letelepedésikötvény-bizniszről a parlament döntött, és az a magyar állam számára is jó üzletnek bizonyult.

„Az lehet, hogy az érintett üzletember és Habony Árpád között van személyes kapcsolat, az azonban biztos, hogy a letelepedési kötvények kapcsolatában a letelepedési kötvényekről szóló döntés és Habony Árpád között nincs kapcsolat. A letelepedési kötvényt törvény szabályozza, a törvényt az Országgyűlés hozta, és a parlament illetékes bizottsága döntött arról, ki és milyen formában vehet benne részt. Azt az állítását, véleményét az ellenzéki sajtónak vagy az ellenzéki képviselőtársaimnak, hogy Habony Árpád tudná befolyásolni a kormányzati döntéseket, például a gazdasági bizottság vagy a parlament döntéseit, nem látom igazolva” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!