2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Visszaléptek a március 15-ei szónokok, mert ott lesz a szocialista

2016. március 9., szerda 15:54, frissítve: szerda 15:58

Pécsett is lesz kormányellenes demonstráció március 15-én, a szervezők azonban nem tudnak megegyezni arról, hogy kik legyenek a szónokok. Az első egyeztetések még arról szóltak, csak a civilekkel szimpatizálók beszélhetnek. Amikor azonban kiderült, hogy Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese is meghívást kapott, több szervező és felkért szónok is visszalépett.

Tavaly a város főterén több mint ezren hallgatták a felszólalókat a március 15-ei ünnepség lakalmából. A szervezők idén hasonló nagyságú megmozdulást terveztek, de abban, hogy ki lépjen a mikrofon elé, nem tudnak megegyezni. Első körben igyekeztek olyan személyeket találni, akik szerintük már bizonyították a civilek iránti elkötelezettségüket. Ezért hívták meg többek között Juhász Pétert az Együtt, Hadházy Ákost az LMP politikusát, valamint Mellár Tamás közgazdászt.

„A botrány akkor tört ki, amikor az egyik aktivista társunk, nem tudni, pontosan miért, meghívott olyan politikusokat, többek között Tóth Bertalant, a szocialista párt frakcióvezető-helyettesét, aki kifejezetten az egyik kerékkötője annak, hogy ez a koncepció, amelyet a civilek régóta követelnek, tehát hogy újra legyen arányos választás, és arra legyen összefogás, akár a pártokkal is” – vázolta fel a történteket a jogvédő civil aktivista, Heindl Péter.

A tüntetés főszervezője azt elismeri, Tóth Bertalanról első alkalommal valóban nem volt szó, de később az MSZP jelezte, szeretnék, ha ő szólalna fel mint a párt pécsi országgyűlési képviselője. „A személyek hitelességével kapcsolatban, amivel kapcsolatban kaptam kritikákat, úgy gondolom, hogy majd a hallgatóság dönt. Hogyha úgy gondolják, hogy kifütyülik a hiteltelen szónokokat vagy a hiteltelen személyeket, azt az illetőnek amikor feláll a pódiumra, nyilván vállalnia kell” – indokolta a döntést az esemény főszervezője, Ágoston Andrea.

A vita miatt Juhász Péter már lemondta a részvételt, és ezen gondolkodik Hadházy Ákos és Mellár Tamás is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!