2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Visszakérte az adóforintjait, 400 ezerre büntette a NAV

2017. január 25., szerda 19:52, frissítve: szerda 20:26

Visszakérte az adóhatóságtól a befizetett adójának egy részét egy budapesti férfi, mert szerinte a pénzt nem arra fordítja a kormány, amire kellene. Levelében azzal érvelt, hogy kórházakra és iskolákra kellene költeni, stadionok és kisvasút helyett. Az adóhatóság válaszul több mint 400 ezer forintra büntette meg a férfit.

Szentesi Kálmán a NAV-nak írt levelében visszakérte a befizetett adójának egy részét, mert – szerinte – azt az állam nem arra fordítja, amire kellene. Az adóbevallását is úgy töltötte ki, hogy a – szerinte – jogosulatlanul levont adót fizesse vissza az adóhatóság.

„Ennek a levélnek, amit most beadtam – és azért szeretném, hogy sok emberhez eljutna –, a legfontosabb üzenete az az, hogy fogjuk már fel, hogy ez a pénz a miénk. Tehát, hogy amit most ellopnak, azt nem egy ilyen imaginárius felhőből lopják el, hanem ez az a pénz, amit mi befizetünk. És szerintem ez nagyon sok embernek nem esik le, és nem értik azt a fogalmat, hogy közpénz” – fejtette ki Szentesi Kálmán.

Az  adóhatóság szerint viszont ez jogosulatlan visszaigénylésnek számít, ezért a férfit 408 ezer forintra megbüntették. Az adószakértő szerint jogosan.

„Be lehet írni ilyen összeget az 53-as bevallásnak a kifizető által levont sorába. Ha azt megemelem, akkor értelemszerűen nekem vissza fog járni a papíron kimutatott összeg. Viszont nem jár vissza, mert az adójogszabályok ilyen jogcímet nem ismernek, hogy nekem visszafizesse az adóhatóság azt az összeget, amit én úgy gondolom, hogy nem illeti meg az államot” – magyarázta Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

A fideszes Bánki Erik szerint nem megfélemlítésről van szó, szerinte az adóhatóság jogszerűen járt el.

„Abban egészen biztos vagyok, hogy a bírságot nem ezért kapta, mert egy levélben kifogásolta azt, hogy az általa befizetett adóforintokat mire költi a kormány. Megjegyzem, nem a kormány költi, hanem a magyar parlament, hiszen tudjuk jól, hogy a költségvetésnek a legnagyobb bevételét, azt éppen az adóhatóság által beszedett adók és járulékok jelentik, amelyről az államháztartási törvény, illetve a költségvetési törvény elfogadásával a parlament határozza meg azt, hogy azt mire fordítjuk” – mondta a képviselő.

„A válaszadók döntő többsége, háromnegyede a politikusokat nevezte meg általában a legnagyobb adóelkerülőnek” – mondta Bördős Éva, a Demnet Alapítvány igazgatója.

Egy friss, ezer emberen végzett felmérés szerint azonban a magyar társadalomban elindult egy adótudatosság. „A válaszadók azt mondták – 81 százalékuk –, hogy száz forint bevételből a saját jövedelmükből 14 forint elvonását éreznék igazságosnak, adó és járulékfizetés formájában, a kkv-szektortól 17 forintot vonnának el ilyen címszó alatt száz forint bevételtől, míg a  a multinacionális vállalatokat adóztatnák meg legnagyobb arányban: 28 forintot vonnának el száz forintból” – tette hozzá Bördős Éva.

Az Európai Unióban Magyarország az élmezőnyben van a levont adók és járulékok terén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!