2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

„Virágzik a demokratikus közélet” – a civilek máshogy látják

2017. szeptember 21., csütörtök 20:40

Alaptalan a civilek elleni kormányzati hadjárat – állítja az Eötvös Károly Intézet elnöke. Majtényi László szerint nem bizonyítható a Fidesz által hangoztatott nemzetbiztonsági kockázat a sorosistának bélyegzett civil szervezeteknél. A Transparency International szakmai képzését közben bojkottálták, a kancelláriaminiszter mégis úgy látja: senki nem korlátozza a civileket Magyarországon.

Bár kifejezetten nekik szánták, egy bíró sem ment el a Transparency International uniós támogatással szervezett versenyjogi továbbképzésére. Egy korábban a Hír TV birtokába került levél szerint az Országos Bírósági Hivatal megtiltotta nekik a részvételt, integritási kockázatra hivatkozva.

„Nekünk csak annyit jeleztek, hogy nem tudnak részt venni, mert a bírók minden olyan képzést megkapnak, amire szükségük van” – mondta a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter.

A tréningre végül csak néhány ügyvéd érkezett. Közülük volt olyan, aki még azt is megtiltotta, hogy képeket készítsünk róla. Szerinte az állami megrendeléseknél rosszul veszi ki magát, ha valaki részt vesz a kormány által Soros György szervezetének minősített Transparency International képzésén.

„Ez a konferenciabojkott tűnik az első olyan kézzel fogható eseménynek, amit a kiszivárgott OBH-álláspont, amit az OBH kiszivárgott álláspontja okán akár összefüggésbe is hozhatunk, a külföldről támogatott civil szervezeti létünkkel, státuszunkkal” – magyarázta a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós.

Az OBH kérdésünkre ismét csak annyit közölt: azért nem vettek részt a képzésen, mert annak indításáról nem egyeztettek velük a szervezők.

Sokkal több támogatást kapott, mint amennyit bevallott – az Eötvös Károly Intézetet támadta ezzel a Fidesz – emlékeztet az elnök. Majtényi László hozzáteszi: Németh Szilárd, az országgyűlési szakbizottság elnöke többször is nemzetbiztonsági kockázatra utalt a kormány által Soros-hálózatnak nevezett civil szervezetekkel kapcsolatban. Erre azonban a nemzetbiztonsági bizottságban sem merült fel bizonyíték.

„Hétről hétre derülnek ki olyan tények, amelyek azt bizonyítják, hogy Németh Szilárd olyan dolgokról beszél a nemzetbiztonsági bizottság ülése után, amik egyrészt a bizottság ülésén el sem hangzottak, másrészt pedig olyan dokumentumokra hivatkozik, amely dokumentumok nem is léteznek” – jelentette ki az Eötvös Károly Közpolitikai intézet elnöke, Majtényi László.

A bizottság LMP-s tagja azt mondja: a civilekkel kapcsolatban propagandacélokra játssza ki a Fidesz a nemzetbiztonsági kártyát. „Ami történik, az egy végtelenül gusztustalan boszorkányüldözés, amelyben gyakorlatilag a Fidesz ezt a bizottságot, amelynek egy kicsit, hogy úgy fogalmazzak „egyenlőbbnek kéne lennie az egyenlők között, hiszen, kritikusan, stratégiailag fontos, kritikus információkkal dolgozik, gyakorlatilag ezt saját kampánycélra, saját kampányának a céljára használja” – így az LMP társelnöke.

A kancelláriaminiszter ismét azt mondta: a civilek szabadon működhetnek Magyarországon. „Én azt tapasztalom, hogy a civil szervezetek szabadon nyilváníthatnak véleményt, mondhatják el a véleményüket. Semmi korlátozó intézkedésről nincs tudomásom, és nem is tapasztalom a hétköznapi életben. Itt, a Parlament előtt mindennap két tüntetés van… Én azt gondolom, hogy Magyarországon a demokratikus közéletet semmi sem akadályozza, hogy virágozzék” – húzta alá Lázár János.

Szerinte az ellenzék csak a tehetetlensége miatt hangoztatja ennek ellenkezőjét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!