2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Világháborús időket idéz a Haima tájfun

2016. október 22., szombat 18:15, frissítve: vasárnap 10:49

Hongkong környékén pusztított az utóbbi idők legnagyobb vihara. A Haima a hét közepén a Fülöp-szigeteken tombolt, Kínában azonban már nem okozott akkora kárt.

Hongkongban és környékén pusztított a Haima tájfun, amely korábban a Fülöp-szigeteken majdnem húsz emberéletet követelt. A forgószél pénteken érte el a Kína pénzügyi központjának számító várost, ahol több mint 700 repülőjáratot töröltek a vihar miatt. „Amikor megérkeztem, láttam a táblán, hogy tele van lemondott járatokkal. Ötletem sem nincs, hogy mit tegyek. Ha az én gépemet is lemondták, próbálkozhatok ismét a szállodában, de láttam, hogy sokan akarnak becsekkolni” – mondta egy indiai turista.

Hongkongban a tájfun miatt akadozott a közúti közlekedés, leálltak a kompok, és a tőzsde is bezárt. Az iskolákban nem volt tanítás, és az üzletek sem nyitottak ki. Az utcákat sokfelé víz öntötte el. „Nagyon furcsa minden, most küldtem egy ímélt az egyik ismerősömnek, és azt írtam neki, hogy engem ez a II. világháborúra emlékeztet, akkor nem jártak az autók és nem voltak emberek az utcán” – mondta egy 83 éves, francia származású hongkongi lakos.

A vihar Hongkongban fák százait csavarta ki a földből, majd észak felé vonulva letarolta a rizsföldeket. Reggel érte el Heyuan városát, ahol szintén komoly károkat okozott. „Hirtelen érkezett meg a szél, amely kidöntötte a vaskaput, ami ráesett az egyik gyerekemre. Az idősebb gyerekemet szintén eltalálta valami a lábán” – mesélte egy üzlettulajdonos.

Mindeközben a Fülöp-szigetek északi részén megkezdődött a helyreállítás. A Haima a Fülöp-szigeteken még 5-ös erősségű volt, és így az utóbbi évek legnagyobb szélviharának számított, de jelentősen gyengült, mire elérte a kínai szárazföldet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!