2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Videóban álltak ki a menekültek mellett a püspökök

2017. június 20., kedd 18:33

A menekültek mellett állt ki, és a támogatásukat kérte Beer Miklós váci római-katolikus megyés püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök. Az egyházi vezetők a menekültek világnapján közzétett videóban arról beszélnek, hogy minden nap emberek ezreit űzik el otthonaikból. Az ENSZ jelentése szerint az elmúlt évben minden korábbinál több embernek kellett elmenekülnie hazájából – adataik szerint tavaly június 20. óta 65 millió 600 ezer ember indult útnak háborúk, természeti katasztrófák vagy éhezés miatt.

Csak a hétvégén több mint 700 menekültet mentett ki a vízből az olasz parti őrség, és idén összesen már 65 ezren vágtak neki a veszélyes tengeri útnak. „Sok probléma van Csádban. Ott a Boko Haram, a sok gyilkosság és az erőszak...” – mondta az egyik menekült.

A legtöbben azonban hiába jutnak el Európába, örökre ilyen menekülttáborokban ragadnak. A görögországi Kiosz szigetén 4 ezren zsúfolódtak össze ezekben a sátrakban.

„Régóta várunk itt, nem kapunk válaszokat, csak várunk, várunk, várunk. Embertelenek a körülmények, itt is egymásnak esnek sokan, és fogalmunk sincs, mit hoz a jövő” – panaszkodott egy másik menekült.

Nekik a többi közt a lezárt európai határok, így például a magyar kerítés miatt nem folytatódhat az útjuk a célországuk felé. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint ezen változtatni kell.

„Olyan világban élünk, amely tele van bizonytalansággal, és a gazdasági instabilitás, a politikai felfordulás és a körülöttünk történő erőszakcselekmények miatt be akarjuk csukni a szemünket és az ajtónkat. De a félelem és kirekesztés nem teszi jobbá a világot, csak elidegenedést és kétségbeesést hoz. Ideje irányt váltani” – mondta Filippo Grandi.

A menekültek mellett állt ki Beer Miklós váci római katolikus megyés püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök is. Az egyházi vezetők az internetre feltöltött félperces videóban kértek támogatást a hazájukat elhagyni kényszerülők számára.

„Az erőszak elől menekülnek, és mindenüket hátrahagyják, mindenüket, kivéve az álmaikat és a reményt, hogy egy békésebb jövőt találnak. Hisszük, hogy minden menekült megérdemli, hogy biztonságban éljen. Mi a menekülteket támogatjuk, kérjük csatlakozzon hozzánk” – hangzik el a videóban.

A Budapesten a Salzburg fórumon is a migrációs helyzetet értékelték az európai országok belügyminiszterei. A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy ha valamelyik tagországnak szüksége van segítségre, a Frontex keretein belül megfelelő támogatást adnak egymásnak a határvédelem biztosítása érdekében. A magyar belügyminiszter szerint egyetértés van a külső határvédelem megerősítésében, valamint abban is, hogy a nyilvántartásokat folyamatosan frissíteni és ellenőrizni kell.

„Magyarország valamennyi országot biztonságos országnak tekinti az uniós kritériumoknak megfelelően. Egyértelműen nélkülözhetetlenek a migrációs főútvonal megakadályozásában. Az itt történő áramlásnak a megakadályozásában és ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni, hozzá kell jutniuk a megfelelő információkhoz, amivel az unió tagországai és szervezetei rendelkeznek” – így Pintér Sándor.

Az elmúlt évben összesen 65,6 millióan keltek útra világszerte, 300 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Miközben a szíriai polgárháború már 12 millió embert űzött el otthonából, a menekültek legújabb óriási hulláma a szintén háború és éhínség sújtotta Dél-Szudánból indult meg az utóbbi hónapokban. Az afrikai országból már 1,4 millióan menekültek el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!