2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Vészhelyzet a magyar egészségügyben

2017. június 13., kedd 23:01, frissítve: szerda 12:28

Az orvosi kamara szerint a politika indokolatlanul keveset költ az ágazatra. A köztestület úgy fogalmaz az egészségügy helyzetéről készített nyilatkozatában, hogy a pénzhiányt már nem lehet az ország gazdasági helyzetére fogni. Hasonló megállapításokra jutott egy állami jelentés is.

Mosonmagyaróvár Győr-Moson-Sopron megye harmadik legnagyobb városa. 2014-ben annyi magyar életét lehetett volna megmenteni, mint ahányan a települést lakják, harminckétezret.


Először készült átfogó egészségügyi teljesítményértékelés Magyarországon. Megelőzéssel, életmódváltással, továbbá az anyagi és társadalmi helyzet befolyásolásával minden negyedik ember életét meg lehetett volna menteni. 

„Ez egy olyan értékelés, amelyet soha senki nem mert megcsinálni. Az, hogy ön ezt megkérdezi tőlem, jól mutatja, hogy miért féltek tőle korábban” – vélte Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyi államtitkár hozzátette: a tanulmány jó alap a szembenézéshez. 

„A szűrőbusz kérdéskör, az, hogy elvisszük helybe a szűrést, hiszen az anyag arról is szól, hogy teljesen más eséllyel indul neki az egészségügyi ellátásnak az, aki nagyvárosban él, és egészen más, aki kis faluban, esetleg, ahol még háziorvos sincs, szóval igenis ezekben az ügyekben már történtek intézkedések, de hangsúlyozom: semmi olyan feszültség, ügy vagy probléma ma nincs, ami ne állt volna elő húsz vagy harminc éve is. Az anyag arról szól, hogy ezeket megjavítsuk” – mondta az Emmi államtitkára. 

A betöltetlen iskola-védőnői állások aránya öt százalék, de a területi aránytalanságok nagyok. Nógrád megyében ötször annyi védőnő hiányzik, mint átlagosan az országban. Erősen függ az iskolai végzettségtől, hogy ki meddig él. Nyolc általánossal egy magyar férfi 65 éves korában várhatóan meghal, míg a diploma plusz tizenkét évet jelenthet. 

A Magyar Orvosi Kamara is elfogadja a jelentést, egy deklarációban összegezték a gondokat. A szervezet elnöke szerint az egészség nem gazdasági, hanem erkölcsi kérdés. „Napjaink modern társadalmában a politika és a politikusok jelentik az elsődleges társadalmi és népegészségügyi egészségvédő faktort vagy megbetegedés és halálozási kockázatot, függően attól, hogy miképpen tekintenek az egészségügyre” –mondta Éger István.

Magyarországon a születéskor várható élettartam férfiak esetében 72 év, a nőknél 79, ám az Európai Unió fejlettebb országaiban ez 5-6 évvel lehet több.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!