2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Az emberre is veszélyes lehet a gombás fertőzés

,

2016. április 25., hétfő 21:05

Egyre több gombás fafertőzést figyelnek meg a szakemberek a budapesti növényeken, a betegség azonban nemcsak a fákra, az emberre is veszélyes lehet. A kórokozó a légtérbe kerülő spórákkal ugyanis bekerülhet a szervezetbe, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű fertőzéshez is vezethet.

„Eddig még csak 13 fa pusztult el az 59-ből, a többire is ez a sors vár.” Tömeges fapusztulásról beszél a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. professzora. Egyre több gombás fertőzést figyelnek meg a szakemberek a budapesti fákon, tereken, parkokban, fasorokban. „Ahol beteg fák előfordulnak – legyen az gyümölcsös, elhanyagolt gyümölcsös, elhanyagolt házikert, vagy az, amit itt láttunk, egy fasor, ahol már pusztulnak a fák, és várhatóan tovább fognak pusztulni, ahol ilyen eset előfordul –, ott el kell távolítani a lehető legrövidebb időn belül az elhaló, beteg fákat. El kell égetni, meg kell semmisíteni” – mondta Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója.

Azért is fontos a fertőzött fák megsemmisítése, mert például a hasadt lemezű gomba az emberre is súlyos veszélyt jelent. A kórokozó a légtérbe kerülő spórákkal kerülhet be a szervezetbe. „A betegség többféle lehet: a tüdőnek a gombás fertőzése, esetleg arcüreggyulladás, vagy arctályog, tehát ha továbbterjed a betegben, ilyenkor halálos kimenetelű is lehet. Nagyon fontos, hogy olyan környéken, ahol leromlott állapotú betegek vannak, vagy szteroidos kezelés, kórházi kezelés van, az immunrendszer legyengült állapotú, azokon a környékeken ezeket a fákat távolítsuk el. A kórházak egészségügyi szempontból valószínűleg ennek a veszélynek, ennek a kockázatnak nincsenek tudatában, ezért nagyon fontos, hogy erre felhívja a figyelmet az említett kiadvány” – nyilatkozta Dr. Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az osztályvezető kiemelte: csak legyengült immunrendszer esetén lehet az emberi szervezet fogékony a fertőzésre. Külföldön szövetmintából, illetve DNS-ből több esetet is dokumentáltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!