2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Célpont 13:05

Veszélyben a fogászati turizmusból érkező milliárdok?

2015. október 31., szombat 13:07, frissítve: szombat 14:40

Koncessziós díjat vezethetnek be a fogorvosoknak a kereskedelmi és iparkamara vezetőjének javaslatára. A szakma tiltakozik, szerintük így is sokat adóznak, és idén még csökkent is a forgalmuk. Az európai fogászati turizmus 40 százalékát Magyarország bonyolítja le, a bevétel évi 60 milliárd forint. Az sem kizárt, hogy a koncessziós díjjal drágulnának a szolgáltatások, ezzel a magyar fogászati turizmus épp a lényegét veszítené el.

A nyugati határszél a fogászati turizmus Mekkája. Mosonmagyaróváron jelzőtáblák mutatják az utat a fogklinikákhoz, az ideérkező külföldi vendégeknek külön szállodájuk is van.

Legfőképpen osztrák betegek jönnek, de Angliából, Franciaországból és Írországból is sokan jönnek. Milliókat hagynak itt egy-egy beavatkozás után, és még így is megéri nekik: a magyar kezelések harmadannyiba kerülnek, mint például Angliában.

„Ezek a betegek eddig jelentős és nagy számban jöttek, de az elmúlt hónapok eseményei ezeket a folyamatokat megakasztották, gondolok a migránshelyzetre, legfőképpen az osztrák betegek maradtak el, ami komoly visszaesés a fogalomban, ez 80 százalékos visszaesést jelentett” – nyilatkozta Barthos Gábor, a Budadent fogszakorvosa.

Ebben az állapotban érte a szakmát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének bejelentése: Parragh László szerint koncessziós díjat kellene szedni a fogorvosoktól. „Ez nagyon nehezen átlátható üzleti tevékenység. Ha most megnézem, hogy néhány magánfogorvos milyen béren van bejelentve, ugyanakkor, ha felmegy a honlapjára és megnézi, hogy egy fogbeültetést mennyiért végez el, ami a bejelentett bére háromszorosa, akkor elég életszerűtlen elképzelni, hogy a jövedelme olyan alacsony, mint amilyenről beszél” – mondja Parragh László.

Az Implantcenter Fogászati Klinika alapítója szerint képtelenség, amire Parragh László utal, vagyis hogy a klinikák elmulasztják számlaadási kötelezettségüket, ugyanis nem éri meg eltitkolni a bevételeket. „Mindenhol létezik ilyen. Egy rendelőben is elképzelhető, de nem tartom valószínűnek, hogy a piacot meghatározó nagy rendelők bármelyike is ezt megkockáztatná, nem éri meg. A mai adófeltételek közepette ez normál, kitermelhető adózást jelent, túlságosan nagy lenne a kockázata” – mondta Kálmán Attila szájsebész, fogszakorvos.

Az orvosi kamara fogorvosi tagozatának elnöke szerint a szakma nem bírja el a pluszterheket. „Nem hogy plusz terheket nem bír el, azt se fogja elviselni, ha nem tesznek be látványosan sok pénzt a fogászati ellátórendszerbe. A fogorvosok el fognak menni, nem fognak bent maradni. Jó esetben maradnak az országban mint magánellátók, de nem az OEP-ellátáson belül, rosszabb esetben elmennek külföldre” – véli a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke.

Hermann Péter a pénzbehajtás helyett állami segítséget sürget. Magyarországon ugyanis súlyos fogorvoshiány van az alapellátásban. 240 tartósan betöltetlen körzet van az országban, van olyan település, ahol 2002 óta nincs állandó szakember.

A fogorvoshiányt extra támogatásokkal oldaná meg az állam. „A fogászatban 2014. január 1-től van egy olyan finanszírozási tétel, amely kimondja, hogy ha az adott fogászati szolgálat olyan helyen működik, amely elmaradottnak tekinthető, akkor havi plusz százezer forint finanszírozási díjban részesül, csak azért, mert elmaradott térségben működik” – nyilatkozta Kőrösi László, az OEP általános finanszírozási főosztályának osztályvezető helyettese.

Egy átlag magyar ember évente két tubus fogkrémet vásárol, 10 foga hiányzik, és csak minden negyedik ember mos rendszeresen fogat. A riasztó adatokat a szakma szerint átfogó programokkal kell javítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!