2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Veszélyben a csodás felfedezés

2015. október 10., szombat 21:33, frissítve: vasárnap 11:37

A bonyhádi elkerülő út nyomvonalának módosítását javasolja a Magyar Régész Szövetség az építés során előkerült gótikus templom megmentése érdekében. A középkori lelet szeptember végén került elő, ha a nyomvonal nem módosul, a templomot újra betemetik és út kerül rá.

Szeptember végén kerültek elő a gótikus plébániatemplom maradványai Bonyhádnál, amikor a várost elkerülő út építése előtt a régészeti feltárásokat végezték a nyomvonalon. A középkori templom 18 méter hosszú, 9 méter széles, a falai több mint félméteresek, részben még állnak.

A lelet egyedülálló a térségben, de hiába, nem biztos, hogy látható is lesz. A várost elkerülő utat ugyanis erre építenék rá. Pedig a régészek szerint óriási károkat okozhatnak ezzel, hiszen a szentélye már kutathatatlan, azt már leaszfaltozták az 50-es években, amikor a 6-os főutat építették. „Alapvető fontosságú, hogy ez a kiemelkedő jelentőségű épület mindenképpen megmaradjon a jövő számára. Ezt senki nem vitatja, sem a beruházó önkormányzat, és természetesen a régészeti szakma is ezt szorgalmazza. Most ennek a mikéntje, illetve az épületnek a későbbi sorsa, ez lehet esetleg egy olyan kérdés, amelyet több oldalról is meg kell vizsgálni” – fogalmazott Ódor János, a Wosinszky Mór Múzeum igazgatója.



A Magyar Régész Szövetség elnöke szerint a megoldást az jelentené, ha az út nyomvonalát átterveznék, ugyanis a szakasz nem érint lakott területet, hanem ipari területen megy végig. „Nem tűnik elvileg megoldhatatlan feladatnak, hogy odébb rakják 20-30 méterrel ezt a lekanyarodó sávot. Itt a magyar kormánytól kapott magyar pénzről van szó. Nyilván megfelelő kormányzati szervekkel – hogyha megvan rá az akarat – egyeztetni lehet a határidő módosításáról. Itt egy olyan emlék került elő, amibe igenis egy vis maior keretből picit bele lehetne nyúlni adott esetben” – nyilatkozta Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke.

Az elkerülő út a tervek szerint október végére készül el. A bonyhádi polgármester közleményben jelezte: a középkori lelet sorsa nem tőlük függ. A kormánypárti politikus azt hangsúlyozta: az elkerülő út megépítési határidejének módosítása kormányzati kompetencia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!