2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Versenyszférából hígítanák a tanárszakmát

2017. április 21., péntek 17:58, frissítve: péntek 18:06

Még mindig jobb, ha foglalkozik valaki egy autista gyerekkel, mintha nem foglalkozik vele senki. Így reagált arra a vádra az oktatási államtitkár, hogy a kormányzat felhígítaná a szakmát azzal, ha nem kötné pedagógus végzettséghez a tanári és nevelői feladatokat. Lázár János ugyanakkor külön is kiemelte, hogy a speciális figyelmet igénylő gyerekekkel továbbra is szakemberek foglalkoznának.

Mindössze néhány gyors kérdésre volt idejük a tanároknak az oktatási államtitkár előadását követően. Palkovics László hosszú idő után először találkozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével. Az alaptanterv, az egész napos iskola és a lesújtó PISA-eredmények mellett az az új javaslat is terítékre került, amely megengedné, hogy bizonyos tantárgyakat pedagógus, illetve gyógypedagógus végzettség nélkül is lehessen tanítani.

Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta, lényegesen nagy különbség van látszatra az első hír és a valóság között. A kancelláriaminiszter már csütörtökön azt taglalta, hogy az új szabály miatt nem fog romlani az oktatás színvonala: „a gyógypedagógusok esetében pedig arról van szó, hogy csak olyan területekhez liberalizálnák a gyógypedagógiai munkát, az csak olyan tantárgyakra vonatkozik, mint zene, ének. Tehát ahol van gyógypedagógiai munkát igénylő tantárgy, ott szó sincs arról, hogy a tárca bármit is engedne” – mondta.

Az oktatási államtitkár ideiglenes megoldásról beszél. „Annál, hogy egy autista gyerekkel ne foglalkozzunk, vagy egy olyan ember foglalkozzon vele, akinek nincs szakirányú végzettsége, ezek között azért nagy különbség van. Az, hogy egyáltalán ne foglalkozzunk vele egyáltalán, nem alternatíva. Az, hogy nincs szakember, de valaki azért foglalkozik vele sokkal-sokkal jobb, mintha nem tennénk semmit” – vélekedett Palkovics László. A szakgimnáziumokban például mérnökök vagy vegyészek is taníthatnák a szaktantárgyakat – az azonban kérdés, hogy miért cserélné közalkalmazottira a versenyszférában elérhető jobb fizetést. Palkovics László ezzel kapcsolatban kijelentette, ha valakinek olyan az élethelyzete, hogy nem akar egy gyógyszergyárban reggel hattól este hatig dolgozni, mert egyébként nem tud, de úgy gondolja, hogy mellette részállásban kémiát tanítana egy iskolában, „akkor szerintem ez egy eléggé legitim dolog”.

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint biztos lesz egy-két olyan ember, aki inkább szeretne kémiatanár lenni vegyészmérnöki diplomával, mint vegyészmérnök, de a szakszervezeti vezető szerint ők nagyon kevesen lesznek. „A jelenlegi pedagógusfizetések ezt egyébként sem teszik lehetővé, hiszen nagyságrenddel, ha nem nagyságrendekkel kell emelni a pedagógusbéreket” – tette hozzá.

A tervek szerint szeptembertől nagyjából 10 ezer forinttal számíthatnak magasabb fizetésre a tanárok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!