2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Veronai tragédia: nem találtak meghibásodásra utaló nyomot

2017. január 24., kedd 14:53, frissítve: szerda 16:58

Eddig nem találtak műszaki hibára utaló nyomot a pénteken kiégett busz vizsgálata során – a külügyminiszter tájékoztatása szerint a tanúvallomások is arra utalnak, hogy a baleset előtt nem történt semmi rendkívüli a járművön. A halálos áldozatok és a súlyos sérültek azonosítása még több napig eltarthat.

Folyamatosan vizsgálják a péntek éjjel kiégett magyar busz roncsát, a baleset oka azonban még ismeretlen. „A nyomozásról kapott információk értelmében mindeddig semmi olyan nyomot nem találtak a hatóságok, amelyek műszaki meghibásodásra utalnának, ugyanakkor az olasz rendőrség megerősítette azt a korábbi értesülést, hogy féknyomot valóban nem találtak. A túlélők meghallgatásaiból azt a következtetést vonták le, hogy nincsen bennük ellentmondás; semmilyen rendkívüli esetről, semmilyen rendkívüli fejleményről nem számolt be senki a balesetet megelőző percek tekintetében” – fogalmazott a tárcavezető.

Két súlyos sérültet továbbra is Olaszországban ápolnak, egyikükön bőrátültetést hajtottak végre. A korábban hazaszállított négy embert a Honvédkórházban látják el, állapotuk stabil. A baleset áldozatainak azonosítása még mindig tart. „Megérkezett minden elhunyt hozzátartozója, akiktől a DNS-vizsgálathoz szükséges anyagot levették. Időközben a hatóságok meghallgatták az összes túlélőt, és ezt követően engedélyt adtak az ő távozásukra is” – tájékoztatott Timaffy Judit milánói főkonzul.

Szigorítana az állami iskolák utazásain a Hír Televíziónak nyilatkozó szakjogász. Kozma Péter szerint sok baleset éjszaka történik, ezért elképzelhetőnek tartaná az utazások korlátozását. „A gyakorlat és a statisztikák azt mutatják, hogy elég sok közúti baleset – különösen nagy buszbaleset – történik az éjszakai órákban. Még talán érdemes megjegyezni, hogy hazafelé vezető úton. Sokkal nagyobb számú, mint ami a véletlen egybeeséssel lenne magyarázható. Tehát ennek a végiggondolása talán jogszabályi szinten is járható út” – fogalmazott Kozma Péter.

A biztosítótársaságok pedig már a hét végén felvették a kapcsolatot a buszbaleset érintettjeivel, és elindították a kárrendezési folyamatot.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést szervez a tragédia sérültjei és áldozatainak hozzátartozói javára.

A Szinyei gimnáziumnál az Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is lerótta kegyeletét és koszorút helyezett el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!