2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Veréssel fenyegette a jobbikos képviselő az államtitkárt

2017. május 8., hétfő 12:29, frissítve: hétfő 19:06

Veréssel fenyegette meg a jobbikos képviselő Dömötör Csaba államtitkárt. Szilágyi György később bocsánatot kért, hogy „Bayer Zsolt stílusában nyilvánult meg”.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Jobbik felszólalására reagált az alaptörvény módosítása ügyében, Szilágyi György ezután fenyegette meg az államtitkárt.

A kereszténydemokrata Hollik István rendkívüli házbizottság összehívását kezdeményezte:

– Egy demokráciában teljesen természetes, hogy az Országgyűlés heves viták és véleménykülönbségeknek a terepe, sok minden belefér a vitákba, de úgy gondolom, hogy az nem fér bele, hogy egyes képviselők fizikai erőszakkal fenyegessenek meg másokat. Márpedig Szilágyi György képviselő úr ezt tette, fizikai erőszakkal fenyegette meg Dömötör Csaba államtitkárt a napirend előtti felszólalásában…
– Képviselő úr, a javaslatát kérném szépen.
– …olyan nyelvezetben, amely, úgy gondolom, az Országgyűléshez és egyetlen parlamenti párthoz sem méltó, éppen ezért az incidens okán szeretném kérni rendkívüli házbizottság összehívását.

A házbizottság valószínűleg az ülésnap végén ül össze.

Közleményben kért bocsánatot Szilágyi György. A jobbikos politikus úgy fogalmazott: a vita hevében nem kellett volna fideszes stílusban bekiabálnia Dömötör Csabának, mert ezzel megsértette az Országgyűlés méltóságát. Hozzátette: bocsánatot kér a választópolgároktól, amiért a parlamentben Bayer Zsolt stílusában nyilvánult meg.

A Jobbik szóvivője szerint az államtitkár kiprovokálta a bekiabálást azzal, hogy látványos kézmozdulatokkal arra utalt: ittas állapotban vannak a kiabáló jobbikos képviselők. Apáti István szerint ugyanakkor eltúlzott volt Dömötör Csaba reakciója.

„Igazi kislány módjára elszaladt rögtön a jegyzőkönyvvezetőkhöz, majd a terembiztosi szolgálatot riasztotta, aztán fölszaladt a pulpitusra. Az én alig több mint két és fél éves kislányomba sokkal több bátorság szorult, mint egy elvileg meglett férfiemberbe” – vélte Apáti István.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Szilágyi Györgynek le kell mondania. Kósa Lajos ismertette: kezdeményezik, hogy jobbikos képviselőtársuk is vonja le a következtetést, „így nem viselkedhet senki a parlamentben, ez a kocsmapolitizálásnak az alja”. Kijelentésével a frakcióvezető szerint Szilágyi György méltatlanná vált a képviselőségre.

2008-ban Arnóth Sándor fideszes képviselő azután mondott le mandátumáról, miután az ülésteremben a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárnak azt kiabálta: „Lógni fogsz!”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!