2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Velkey: Nem javult érdemben az orvosok és ápolók helyzete

2016. december 10., szombat 13:28, frissítve: szombat 19:11

Javuló egészségügyi mutatókról számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, a szakmai szervezetek szerint azonban kifogásolhatók az eredmények.

„Magyarország igen rossz helyet foglal el az ápolók tekintetében, és sajnos itt az utánpótlásképzés még sokkal kritikusabb” – továbbra sem javult érdemben az orvosok és ápolók helyzete, állította a kórházszövetség elnökhelyettese egy konferencián. „Bár az egészségügy, a gyógyuló egészségügy nemcsak pénz kérdése, de ahhoz, hogy megújulásra legyen esély, ahhoz ezen a helyzeten kell javítani, hogy a reformok, a változások leszűrődhessenek, lecsoroghassanak a motiváltabb egészségügyi dolgozókhoz a mindennapokba” – emelte ki Velkey György.

Az egészségügyi államtitkár a kórházi adósságok felett vont egyenleget. Ónodi-Szűcs Zoltán elismerte, hogy a konszolidációt követően a kórházak újratermelték az adósságukat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy míg tavaly havonta 5 milliárddal, addig idén havi 3,5 milliárd forinttal nő az intézmények kintlevősége. „Utoljára 2015-ben volt konszolidáció, ez itt látszik is, és az előtte levő 14 hónapban magasabb volt az adósság összege, mint amennyi most volt szeptember 30-án. Ennek ellenére a szállítók most úgy érzékelik, hogy óriási baj van. Igen, baj van, nem jó ez, de mégis más, mint ezelőtt másfél éve volt” – hangsúlyozta az Emmi egészségügyi államtitkára.

A konferencián a korábbi egészségügyi államtitkár már a jövő kihívásairól beszélt. Szócska Miklós felhívta a figyelmet egy olyan algoritmusra, amely a páciens adatai alapján a legmegfelelőbb gyógykezelést ajánlhatja a betegnek – ehhez pedig adatgyűjtésre van szükség. „Hogyha valakinek mondjuk prosztataműtéte van, vagy valamilyen prosztatadaganat miatt be kell avatkozni, az adatok alkalmasak arra, hogy megmondjuk, melyik típusú beavatkozással él tovább az illető” – nyilatkozta a Hír TV-nek Szócska Miklós.

A volt egészségügyi államtitkár szerint egy néhány tízmilliós informatikai fejlesztéssel milliárdokat takaríthat meg az egészségügy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!