2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Velencei vélemény a civiltörvényről: csak a diszkrimináció alapjának jó

2017. június 16., péntek 22:32, frissítve: szombat 10:01

A köztársasági elnök szerint a jogszabály nem fogja befolyásolni a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét. A civileket megbélyegző módosítást – a Velencei Bizottság ajánlásai nyomán – az eredetinél kevésbé szigorú formában fogadta el kedden a parlament. Két civil szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság már korábban azt ígérte, hogy nem tartja be a törvényt. A Velencei Bizottság továbbra is aggályosnak tartja a rendelkezést.

Jogos a cél, de helytelen a megközelítés, és aránytalan a büntetés – ez a Velencei Bizottság tömör véleménye a magyar civil törvényről. A testület elismeri, hogy a finanszírozás áttekinthetősége legitim elvárás a kormánytól, mert segít a pénzmosás elleni harcban, de a módszerek rosszak.

A bizottság szerint aránytalan, hogy a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatásban részesülő szervezeteknek az interneten és minden kiadványukon szerepelnie kéne a „külföldről támogatott” kifejezésnek. A bizottság szerint az is észszerűtlen, hogy ezt a bélyeget a szervezetek három évig nem moshatják le magukról: ha egy fillért se kapnak külföldről, akkor is csak három év múlva minősülnek újra magyarnak. Észszerűtlen az is, hogy a sport- és vallásos szervezetekre nem vonatkozik a törvény.

A velencei vélemény szerint mindez a menekültellenes, Európa-ellenes, illiberális magyar belpolitikában csak a diszkrimináció alapjának jó. Erre utal az is, hogy a magyar kormány gyakorlatilag egy civil szervezettel se konzultált a törvény előtt. A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság ennek megfelelően már bejelentette, hogy nem fogja betartani a törvényt.

A Velencei Bizottság a strasbourgi székhelyű Európa Tanács testülete. Az európai országok alkotmányosságát és a jogállamiságát vizsgálja, de nem egy uniós szervezet, hanem mind a 48 európai ország a tagja. Ennek megfelelően a bizottság véleményének uniós következményei nem lesznek, de a magyar kormány előre közölte, hogy be fogja tartani a velencei ajánlásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!