2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Végleg végük a tartós tankönyveknek

2017. február 23., csütörtök 07:37, frissítve: csütörtök 09:32

Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából – szúrta ki a Magyar Nemzet egy, a humán tárca oldalára feltöltött tervezetből.

A tartós tankönyv használatát az Orbán-kormány tette kötelezővé azzal, hogy enyhíti a családok és a költségvetés terheit, a rendszer azonban komoly szakmai tiltakozást váltott ki, többek közt azért, mert a gyerekek semmit nem jelölhettek meg a szövegben. Az intézkedést a 2013/2014. tanévi tankönyvrendelés során kellett alkalmazni először az általános iskolák első évfolyamán, majd tanévenként felmenő rendszerben.

Tavaly a Meixner Pedagógiai Egyesület petíciót is indított, hogy töröljék el az intézkedést az első négy évfolyamon. Így végül tavaly óta az 1–2. évfolyamon már nem kötelező tartós tankönyvet használni, de az erre vonatkozó rendelet eddig nem módosult, mostantól azonban ezeket a könyveket kivezetik az említett két évfolyamból.

Az Emmi most azzal lépett ki az intézkedés mögül, hogy az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt előnyös a saját példány. Úgy véli, a kivezetés mindössze 600 millió forintos többletköltséget jelentene az állami fenntartású iskoláknak. Ám a tárca szerint miután ez már beépült a tankerületi központok költségvetésébe, az intézkedés pluszforrást csak a nem állami – tehát alapítványi és egyházi – fenntartóktól igényelne. Ennek összege számításaik alapján 112 millió forint lenne – írja a Magyar Nemzet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!