2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

„Nem a strandról berohanva kellene ezt a kérdést felvetniük”

,

2016. augusztus 22., hétfő 17:02, frissítve: hétfő 20:03

A Fidesz–KDNP bojkottja miatt a napirend előtti felszólalások után véget ért az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülése, amit a Jobbik kezdeményezésére hívták össze a levélszavazás kiterjesztéséért. A párt azért módosítaná a választási törvényt, mert igazságtalannak tartja, hogy csak a határon túli magyarok voksolhatnak postai úton, a külföldön élő magyarok nem. A kormány szerint egy esetleges módosítás kockára tenné az október 2-ai kvótaellenes referendum megtartását, a Nemzeti Választási Iroda ugyanis nem tudná kiküldeni az értesítőket.

A kormánypártok – ígéretükhöz híven – bojkottálták a Jobbik jogszabály-módosítását arról, hogy minden külföldön élő magyar levélben szavazhasson az októberi kvótareferendumon. Az LMP-s Szél Bernadett napirend előtt azt tette szóvá: a kormányoldal különbséget tesz magyar és magyar között. „Önök, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, gyakorlatilag nem látják el a külföldre ment magyar emberek érdekeinek a képviseletét. Azt mi látjuk el. Akkor önök, hogy mertek azzal kampányolni, hogy önök 15 millió magyar embert fognak képviselni. Ez az ígéretük sok máshoz hasonlóan szintén hazugság volt” – fogalmazott.

„Én úgy látom, hogy az LMP 60 százaléka is bojkottálja a mai ülést, úgyhogy a szavakkal kicsit óvatosan bánjunk” – reagált Völner Pál. Az igazságügyi tárca államtitkára válaszában arra hívta fel a fegyelmet: az Alkotmánybíróság szerint ez a szabályozás nem korlátozza az aktív választójogot. De ezt erősíti a strasbourgi bíróság, valamint a Velencei Bizottság döntése is. „Az elmúlt években többször fel lehetett volna vetni, vagy akár parlamenti bizottságokban szóba lehetett volna ezt a kérdést hozni, és nem egy ad hoc jelleggel, strandról berohanva kellene ezt a kérdést önöknek felvetni” – fogalmazott az államtitkár.

MPSZ: Az NVI-t sem tudták megvédeni

A szocialista Szakács László kiállt az előterjesztés mellett, és azt mondta: nem lehet különbséget tenni szavazó és szavazó között. „Önök akarják megvédeni Magyarországot meg Európát? Hát önök az NVI bejáratát, meg az előcsarnokát nem tudták megvédeni. Ott volt egy kupac kopasz, és önök nem csináltak semmit” – emlékeztetett az országgyűlési képviselő.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erre úgy reagált: az MSZP-t nem a vasárnapi boltzár érdekelte, hanem a politikai hisztériakeltés, hiszen azután is folytatta az aláírásgyűjtést, miután a kormány eltörölte az erről szóló törvényt. „Mi az Együttben rosszul vagyunk attól, hogy a kormány folyamatosan áskálódik” – jelentette ki Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselő. Az ellenzéki kispártok közül az Együtt szerint még soha sem zajlott ekkora gyűlöletkampány Magyarországon. A Magyar Liberális Párt pedig arra buzdított, hogy minél többen menjenek el október 2-án szavazni, és voksoljanak igennel.

Fidesz: Alkotmányos helyzet állna elő

Amennyiben egy választás küszöbén változtatnának az eljárásjogi szabályokon, az a demokratikus hagyományok sárba tiprása lenne – közölte a Fidesz frakció szóvivője. „Hogyha elfogadnánk ezt a törvényt, akkor egy alkotmányellenes helyzet állna elő, mert nem lehetne megtartani a már kitűzött népszavazást” – tette hozzá Halász János.

A rendkívüli ülés napirendjét végül határozatképtelenség miatt nem fogadta el az Országgyűlés. Azt 45 ellenzéki képviselő támogatta, és négyen – a bent lévő kormánypárti politikusok – nemmel szavaztak. A levezető elnök így az ülést bezárta, és bejelentette, az Országgyűlés szeptember 12-én tartja következő munkanapját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!