2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Védőruhában kampányolt a népszavazás mellett Sallai

2017. május 23., kedd 12:41, frissítve: kedd 17:04

Sugárvédelmi ruhában jelent meg a paksi atomerőműben az Országgyűlés környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó bizottságának LMP-s elnöke. A testület az erőmű működéséről és felügyeletéről kapott tájékoztatást az Országos Atomenergia Hivatal, valamint a fejlesztési minisztérium képviselőitől. Az ülés előtt Sallai R. Benedek újra elmondta, hogy pártja álláspontja szerint a paksi bővítésről népszavazást kell tartani. Példaként említette Svájcot, ahol a hétvégi referendumon a többség megszavazta az atomerőművek fokozatos bezárását.

A bizottság LMP-s elnöke sugárvédelmi ruhában érkezett Paksra, ahol a testület az atomerőmű felügyeletéről kapott tájékoztatást.

„Két dolgot nem tudnak nekem bebizonyítani soha, akármilyen legjobb szakemberekkel beszéltem eddig Pakson. Egyik az, hogy a sugárzás az mindig is kockázatot jelent az életre. Közvetlenül az örökítő anyagot, a DNS-t károsítja és teszi tönkre, és ezáltal teljes rendszereket tud leállítani. A másik dolog, amivel nem lehet meggyőzni az, hogy ami elromolhat, az el is romlik” – mondta Sallai R. Benedek.

Az erőmű biztonsági igazgatója azt mondta, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a paksi atomerőműben ritka az üzemzavar.

„Az utóbbi négy évben nem történt rendellenesség, csak eltérés. Tehát olyan jellegű eseményeink voltak, amelyeknek valójában a biztonsági vonatkozása nagyon csekély volt. Ez azért van, mert ezeket az eseményeket is jelenteni kell a hatóság felé, ugyanis a jelentési küszöb nagyon alacsony. Pont azért, hogy a szigorú hatósági felügyelet érvényesülni tudjon” – közölte Volent Gábor.

Az atomerőművet orosz hitelből bővíti az Orbán-kormány.

„Politikai támogatottság, amit a parlamenti szavazás is megerősített ugyan kétszer is mert 2009-ben az új blokkok építésére vonatkozóan is elég magas arányban elvileg hozzájárulását adta a parlament. Ez a politikai támogatás számunkra fontos. Olyan bizalom, amit meg kell szolgálnunk, de ugyanilyen fontos a lakosság társadalmi elfogadása is” – mondta Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a felmérések szerint tízből hét magyar az atomenergia híve.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!