2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

VDSZ: Vissza kell vonni a munka törvénykönyvének módosítóját

2017. április 25., kedd 06:56, frissítve: kedd 09:06

Már ma tárgyal a munka törvénykönyvéről a versenyszférával a kormány.

A parlament előtt lévő módosítás ellen több érdekképviselet is tiltakozott, egyebek mellett azért, mert a dolgozók helyett a nagy cégeknek és a multiknak kedveznének vele. Ugyanis lehetővé válna, hogy a dolgozók három év múlva kapják meg a túlórapénzüket, valamint az éjszakai és a hétvégi pótlékot.

„A jelenlegi egyéves munkaidőkeret is olyan extrém helyzeteket teremt, amelyekkel már nem tud élni a munkáltató. Vagy ha él, annak egyértelmű hátrányát a munkavállaló viseli el, olyan vonatkozásban, hogy nincs az a nyilvántartás, amelyből teljesen egyértelműen, világosan és mindenki számára megnyugtató módon ki lehetne azt venni, hogy ki, mikor, milyen munkát, milyen pótlékkötelezettség mellett végzett. És ha bárhol bármiféle vita keletkezik, akkor annak nyilvánvaló módon, tapasztalataink szerint a munkavállaló húzza a kárát. Ezért azt gondoljuk, hogy mindenképpen vissza kell vonni” – véli a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre.

A VDSZ elnöke a módosító javaslat visszavonását tartja csak megoldásnak. Székely Tamás a Hír TV Reggeli járat című műsorában azt mondta, a szakszervezetek 2012 előtt megfogalmazott állásfoglalása alapján kellene megalkotni az új munka törvénykönyvét.

„Ezt az előterjesztést vissza kell vonni. Nincs ebben más alternatíva. Itt a munkavállalóknak és a családoknak hátrányos jogkövetkezménye lehet abban az esetben, ha ezt a javaslatot bárki toldozgatja-foltozgatja. Én azt gondolom szakszervezetként, hogy ezt teljes mértékben el kell utasítani, és abban az esetben, hogyha nincs ebben partnerség sem a kormányzat részéről, sem az előterjesztés részéről, akkor nagyon határozottan kell a szakszervezeteknek a munkavállalók és a családok érdekében lépni” – jelentette ki Székely.

Tekintse meg a szakszervezeti vezetővel készült teljes interjút!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!