2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vasárnapig hőségriadó van érvényben

2017. július 20., csütörtök 14:14, frissítve: csütörtök 19:31

Hőségriasztást rendeltek el vasárnap éjfélig a várható kánikula miatt. Az egészségügyért is felelős humán tárca azt kéri, hogy a legmelegebb órákban, aki teheti, tartózkodjon árnyékban vagy légkondicionált helyiségekben.

A meteorológiai szolgálat és az ÁNTSZ is riasztást adott ki a hőség miatt.

„Ha a hőségriadó hármas fokozatra kapcsol, akkor természetesen extra intézkedéseket fogunk bevezetni, akár hosszabbított nyitvatartással, akár víz osztogatásával, illetve rendszeresen bemondjuk a hangosbemondóba, hogy bújjanak el egy picit a nap elől” – közölte Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdő Zrt. marketingigazgatója.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai hűtött üdítőt osztottak a Nyugati pályaudvarnál.

Egy pécsi építkezésen 35 fokban is dolgoztak a munkások. A beruházó gondoskodott innivalóról.

A hőség a szív- és érrendszeri panaszokkal élőket viseli meg a leginkább – szögezte le a háziorvos. A legfontosabb, hogy igyunk elegendő vizet, a kiszáradás ugyanis növeli a trombózis kockázatát.

„A fejünk legyen védve a felmelegedéstől. Ugyanis ha nagyon felmelegszik a fejünk, akkor az agynak az oxigénigénye megnő, és nem biztos, hogy azt alacsonyabb vérnyomás és kitágult erek mellett a szervezetünk tudja biztosítani. Ilyenkor van tipikusan az, ami például egy iskolai ballagáson, hogy állnak szépen a gyerekek az udvaron, és egyszer csak az egyik kidől a sorból” – mondta Komáromi Zoltán háziorvos.

Ilyen hőségben az autók belseje 50-60 fokra melegszik fel.

„Ezért életveszélyes kutyát vagy gyereket benn hagyni, amíg én beugrok valahova két percre” – tette hozzá Komáromi.

A hálószobát tanácsos 28 fok alá hűteni, különben az alvás nem pihentet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!