2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Városrészt neveztek el Göncz Árpádról

2016. szeptember 27., kedd 19:24, frissítve: kedd 20:42

A rendszerváltás utáni első köztársasági elnök egy emlékkövet is kapott a XIII. kerületben.

Az Árpád híd pesti hídfőjénél neveztek el egy városrészt a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnökéről, a szabaddemokrata Göncz Árpádról.

„Göncz Árpád családja és Zsuzsa asszony nevében, aki legnagyobb sajnálatára nem lehet itt, köszönöm Budapest város önkormányzatának és a XIII. kerületnek, hogy egy fontos csomópontot Göncz Árpádról neveznek el” – mondta Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke.

A XIII. kerület polgármestere, Tóth József azt mondta, hogy Göncz Árpád életútja követendő példa. „Mi úgy ítéltünk meg, hogy ezen városközpont elnevezése alkalmas arra, hogy Göncz Árpád államfő emléke történelmi személyiségként maradjon fenn. A hely potenciálisan alkalmas arra, hogy méltó emlékhellyé váljon. Ezen környezet lelki szemeim előtt a főváros megújulásának központi terepe lesz.” – fogalmazott a szocialista polgármester.

A humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes Göncz Árpád közéleti szerepvállalását méltatta. „Az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, lesz a város része Göncz Árpád és szellemisége, egyfajta élő lelkiismeretként. Budapest fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet betöltő államférfi emléke előtt” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Göncz Árpád lánya is szimbolikus helyként tekint az édesapjáról elnevezett városrészre. „Érdekes dolgok hangzottak el apám híd szerepéről, és egy dolog nem hangzott el, és hadd mondjam el, ez pedig a József Attila Színház. A Magyar Médeiát a József Attila Színház mutatta be, az volt első olyan, amikor apámnak darabját mutatták be, itt volt a premier” – jegyezte meg Göncz Kinga.

A József Attila-díjas író, műfordító és politikus tavaly ősszel, életének 94. évében hunyt el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!