2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Varga: Történelmi a bérmegállapodás

2016. december 8., csütörtök 10:38, frissítve: csütörtök 12:00

Az Országgyűlés megkezdte a kormány versenyképesség-növelésről szóló adócsomagjának vitáját. A nemzetgazdasági miniszter történelminek nevezte a hat évre szóló bérmegállapodást. A kormány a minimálbér és a szakmunkás minimálbér jelentős emeléséről állapodott meg az érdekképviseletekkel. A béremelés fedezetét a munkaadói járulék és a társasági adó csökkentése adhatja.

Történelminek nevezte a nemzetgazdasági miniszter a parlamentben a 6 évre szóló bérmegállapodást. Varga Mihály azt mondta: a gazdaságpolitikának akkor van értelme, ha az embereket szolgálja.

„Hiszen akkor van értelme a gazdasági lépéseinknek és cselekvéseinknek, kicsit profánul fogalmazva, ha az emberek jobban élnek. Tehát mindenki egy kis lépést tehet előre, mindenki érzékelheti azt, hogy a gazdasági növekedés nem öncél, nem azért van, hogy a makroszámokban gyönyörködjünk, hanem azért van, hogy biztonságosabban, stabilabban tudjuk tervezni a jövőt. A keresetek növekedésével pedig az embereknek legyen lehetőségük arra, hogy akár megtakarítsanak, akár pedig a fogyasztásukat bővítsék” – jelentette ki Varga Mihály.

Az MSZP vezérszónoka szerint a bérmegállapodás újabb példa a Fidesz torz gazdaságpolitikájára. Burány Sándor arról beszélt, hogy a társasági adó csökkentése kizárólag a nagy magyar vagy külföldi cégeknek előnyös, miközben a minimálbér emelése komoly terheket ró a kis- és középvállalkozásokra, rontva a szektor versenyképességét.

„Egy olyan csomagot nyújtottunk be, ami a járulékok mérséklésével lehetővé teszi, hogy a kisvállalkozások terhei is valamelyest csökkenjenek, de elsősorban a minimálbér nettó összege érje el a százezer forintot, és végre haladja meg a létminimum összeget” – mondta a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik vezérszónoka szerint a kormánynak nincs mire büszkének lenni, Z. Kárpát Dániel elfuserált gazdaságpolitikáról beszélt.

„Ne takarózzanak nekünk a szocialisták időszakával, az egyik leggyengébb pillanatuk az volt, sok volt, de hadd emeljem ki az egyik leggyengébbet, amikor három hitelminősítő intézet véleményével tetszettek takarózni. Kérdezem én, amellett hogy örvendek, hogy a bóvli kategóriából kikerült Magyarország, mikor kerültek a bóvli kategóriába? Ezek a hitelminősítő intézetek, mikori időszakot vizsgáltak? Hát elmondom: a szocialisták kormányzási hibái mellett, az önök elképesztően elfuserált gazdaságpolitikája vitte Magyarországot a bóvli kategóriába” – jelentette ki a párt alelnöke.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig a szakadó társadalomra hívta fel a kormány figyelmét, szerinte hiába jó az adócsökkenés és a béremelés, ha az rossz eszközökkel és rossz módon történik.

„Önök azt nem akarják megérteni, hogy ma Magyarországon a kis- és középvállalkozásokat kellene erősíteni, nem akarják megérteni, hogy a magyar gazdaságot sok lábra kellene állítani. Önök egyszerűen egy álomvilágban élnek. Önöknek fogalmuk sincs sokszor az az érzésem arról, hogy hogyan élnek az egyszerű szegény magyar emberek, hogy hogyan havi 88 ezer forintból vagy abból kevesebből megélni. Önök nem figyelnek arra, hogy ez a szakadék nő a szegények és gazdagok között. Az eszközöket ehhez kell választani” – mondta a párt frakcióvezetője.

A parlament már a jövő heti, várhatóan az idei utolsó ülésén elfogadhatja a kormány versenyképesség-növelésről szóló adócsomagját, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról jövőre egységesen 9 százalékra csökkenhet a társasági adó mértéke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!