2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Varga: Tőlük kérdezzék meg

2017. május 12., péntek 11:54, frissítve: péntek 18:06

Gyermekélelmezési konyhák szakácsainak képzésére is jut a CÖF-ös félmilliárdból – állítja a kormányközeli szervezet. A nemzetgazdasági miniszter hárítja a civil szervezet támogatására vonatkozó kérdést.

Civil missziójukra fordítják az állami tulajdonú Magyar Villamos Művektől kapott, 500 millió forintos támogatást, ami a 27 százalékos áfa levonása után 400 millió forintot tesz ki – áll a Békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum közleményében.

Azt írják, az állami cégtől 2016 végén kapták a támogatást, de nem hozhatták nyilvánosságra, mert a szerződésben az MVM kikötötte, hogy csak ő teheti meg. A kormányközeli szervezet azt is írja, tavaly 70,5 millió forintból gazdálkodtak, az idén pedig eddig 51 milliót költöttek. Civil missziójuknak tekintik egyebek közt a gyermekélelmezési konyhák szakácsainak képzését, és ösztönöznének a vidéki önkormányzati konyhák második műszakjának beindítására is.

Az Állami Számvevőszék egyelőre nem vizsgálja a CÖF támogatását. Domokos László elnök szerint ennek szükségessége még nem merült fel:

– A Civil Összefogás Fórum félmilliárd forintot kapott az MVM-től. Ezt vizsgálta-e az ÁSZ, és rendben találta-e?
– Nem vizsgálta az említett szervezetet. Azt kell mondanom, hogy módunk lehet minden olyan szervezetet, ami közpénzt használ fel…
– Az MVM az…
– Nem vizsgáltuk, ezért nem tudom megmondani.
– Fogják vizsgálni?
– Mondom, nem vizsgáltuk. Most, a konkrét esetben ez a kérdés nem merült még fel.

Varga: Fontos az átláthatóság

A nemzetgazdasági miniszter nem tudja, mi alapján támogatta az állami Magyar Villamos Művek félmilliárd forinttal a Civil Összefogás Fórumot. Varga Mihály a Hír Televízió kérdésére csak annyit mondott, hogy minden állami szervnél, így az MVM-nél is fontos az átláthatóság.

„Állami cégnél mindig szükség van az átláthatóságra. Az állami cég is az adófizetőknek felel elsősorban azzal, hogy hogyan gazdálkodik. Hogy a menedzsment milyen szempontok alapján hoz akár üzleti, gazdasági, akár pedig a civil társadalom támogatására vagy jótékonykodásra vonatkozó döntéseket, azt ott, helyben kell eldönteni, tőlük kérdezzék meg” – fogalmazott a tárcavezető.

Nem látnak kivetnivalót benne

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs szerint helyes célokra használja fel az általa begyűjtött állami forrásokat a Civil Összefogás Fórum, még akkor is, ha abból politikai kampányokat szervez vagy éppen közéleti kérdésekben hallatja a hangját.

– Észszerű keret ez az 508 millió forint? Ez tavalyi összeg, egy éven belüli, és nagyobb, mint egyes politikai pártoknak az éves finanszírozása.
– Politikai pártokat cégek nem finanszíroznak, legalábbis ez nem helyes.
– Nem cégek, hanem rendes, ugye állami…
– Az adott céget – az MVM-ről van szó, ha jól tudom – kell megkérdezni arról, hogy milyen módon hozta ezt a döntést, és milyen célokat támogatott.
– Tehát ez észszerű keret?
– Ezt ők nyilván el fogják mondani. Én nem látok abban kivetnivalót – általában tudok válaszolni –, hogy cégek, akár állami cégek a társadalom számára fontos ügyeket támogassanak.

Nyakó: Büntetőügy lesz belőle

A szocialista párt feljelentést tesz az MVM CÖF-nek adott támogatása miatt. A párt sajtófőnöke a Hír TV-nek azt mondta, hűtlen kezelés és orgazdaság miatt tesznek feljelentést. Nyakó István hozzátette, az MVM-nek valószínűleg megmondhatták, hogy melyik szervezetet kell támogatni, ez ugyanakkor tiltott pártfinanszírozásnak számít. A képviselő megjegyezte, mindenképp értékjelző, hogy a több mint egymillió szavazóval rendelkező pártjuk kevesebb pénzt kap, mint a civil szervezet.

„Ez nem más, mint tiltott kampányfinanszírozás, tiltott pártfinanszírozás – szerintünk. Éppen ezért feljelentést fogunk tenni. Ennek a btk.-s tényállása konkrétan a következő: az egyik oldalról, az MVM oldaláról hűtlen kezelés, hiszen nem a gazdasági tevékenységükkel kapcsolatban adogatnak, osztogatnak pénzeket, félmilliárd forintokat. A másik oldalról pedig, bármilyen furcsa, orgazdaság, hiszen bűncselekménnyel megszerzett pénzt költhettek el a Civil Összefogás Fórum gazdurai, akiket a Fidesz ezzel megbízott. Úgyhogy büntetőügy lesz belőle” – közölte Nyakó István.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!