2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Varga tárgyalna, de rugalmasságot vár

2017. július 17., hétfő 17:01, frissítve: hétfő 17:54

Míg a KDNP-s képviselő azt hangoztatta, hogy nem a kormány dolga az önkormányzati dolgozók béremelése, addig a nemzetgazdasági miniszter arról nyilatkozott a Hír TV-nek, hogy lát esélyt a megegyezésre. Az ellenzékben teljes az egyetértés, hogy emelni kell a közszolgák bérét

Nem rengetné meg a költségvetést, ha a kormány megadná a közszolgák által követelt béremelést - a szocialisták alelnöke szerint.

„Az az összegszerűség, amiről e tekintetben szó van, mármint az önkormányzat vonatkozásában dolgozókat érintően, ez néhány tízezer embert érint közvetlen formában. Nagyságrendileg tehát nem olyan mérték, ami megrenget egy költségvetést, a költségvetés hibahatárán belüli, kerekítési hibahatárain belüli összegekről beszélünk, mondjuk ilyen vizes vébé megnyitó ünnepségéhez mért nagyságrendek, azoknál jelentős segítséget nyújtanak, tudják ahol perceként 30-40 millió forintokat szórtak a Dunába” – hangoztatta Gúr Nándor.

A Jobbik szerint az utóbbi években azért maradtak el a béremelések, mert a kormány így oldja meg a leépítéseket az ágazatban.

„A kormány mesterségesen próbálja kiszárítani a közigazgatást azzal, hogy nem nyúl az illetményalaphoz, nem ad meg járó kedvezményeket, és elvesz szerzett jogokat. Lehetetlen helyzetbe hozza azokat, akik egy életpályát, életpályamodellt építettek fel erre a rendszerre. Hozzá kell tennem, hogy mindez hozzájárul a kivándorlási spirál felgyorsulásához is” – jelentette ki a politikus.

Az LMP 50 százalékkal emelné a közszolgák illetményalapját.

„Az LMP már a költségvetési vita idején is 300 milliárd forintos béremelési keretet javasolt a közalkalmazottak, köztisztviselők, a közszolgálatokban állók részére, ebből 20 milliárd az önkormányzati dolgozók bérére ment volna. Ugye itt 38 650 forint az illetményalap, ezt legalább 50 százalékkal javasoljuk mi is emelni, de a szakszervezetek javaslatát abszolút támogatjuk. Szolidárisak vagyunk a szakszervezeti akcióval és a sztrájkkal” – emelte ki Heltai László.

A kormánypártok szerint nem nekik, hanem az önkormányzatoknak kell döntenie a hivatali dolgozók béremeléséről.

„A Fidesz–KDNP-kormány volt az, amely ezt az 1300 milliárd forintos adósságot átvállalta, és ezzel konszolidálta az önkormányzatok helyzetét. Éppen ezért az önkormányzatok ma már sokkal jobb gazdasági helyzetben vannak, tér nyílik arra, hogy béreket tudjanak emelni. Nagyon fontos, hogy az önkormányzati dogozók bérének meghatározása nem állami, nem kormányzati feladat, hanem önkormányzati” – emelte ki a KDNP országgyűlési képviselője.

A nemzetgazdasági miniszter viszont a Hír TV-nek azt mondta: lát esélyt az önkormányzati dolgozók béremelésére.

„Minden önkormányzat helyzete más, nyilván nem lehet összevetni annak az önkormányzatnak a helyzetét, ahol nagyon magas iparűzésiadó-bevétel van, és nagyon magas helyi adóbevételek, azzal, amelynek ilyen lehetősége nincsen. Ez mondatja azt velem, hogy itt nyilván egy tárgyalássorozatnak a részéről beszélhetünk, a kormány erre készen is áll. A Belügyminisztérium munkatársai egyeztetnek folyamatosan az érdekeltekkel, az érintettekkel. Abban bízom, hogy egy olyan kompromisszumot lehet majd megkötni, amely jó az önkormányzati szektorban dolgozóknak, és a költségvetés számára is elviselhető, hiszen már van egy idei és egy jövő évi elfogadott költségvetésünk” – közölte a miniszter.

A kancelláriaminiszter múlt héten azt mondta, csak strukturális szerkezeti reform részeként tartja elképzelhetőnek a béremelést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!