2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Varga: Senki sem tudja, mennyibe kerülne az olimpia

2017. február 20., hétfő 17:30, frissítve: hétfő 18:10

Nem egységes az olimpia megítélése azoknak a fideszes képviselőknek a körében, akik mertek válaszolni a Hír TV kérdésére. Az általunk megkérdezett miniszterek bátrabbnak bizonyultak, ők – a miniszterelnökhöz hasonlóan – nemzeti ügynek nevezték a játékok megrendezését. A tárca vezetője nem bocsátkozott jóslásba a költségek várható alakulásáról.

A Hír TV kormánypárti képviselők véleményét kérdezte a budapesti olimpiáról a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján.

– Nemzeti ügynek tekinti? Továbbra is?

– Budapesti ügynek tekintem alapvetően.

– De költségvetési pénzek vannak benne.

– Persze. A budapesti metróban is költségvetési pénzek vannak, attól az még budapesti metró, nem?

(Hende Csaba volt honvédelmi miniszter)

Pósán László debreceni képviselő nemzeti ügynek tekinti a budapesti olimpiát.

– Budapest vagy a nemzet ügye az olimpia ön szerint?

– Az utóbbinak gondolom, mert a korábbi tervek szerint számos vidéki helyszín is lett volna.

Az igazságügyi államtitkár még rövidebbre fogta mondandóját.

„Az olimpia nem politika” – mondta Völner Pál.

A pályázati visszaélésekkel hírbe hozott Simonka Györgytől nem kaptunk érdemi választ.

Politikai megfontolás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének markánsabb a véleménye a budapesti olimpiáról, mint a kormánypárti politikusoké. Thomas Bach egy külföldi hírügynökségnek azt nyilatkozta a hétvégén, hogy a Momentum Mozgalom politikai megfontolásból gyűjtött aláírásokat a népszavazáshoz.

„A NOB-tól semmilyen megkeresés nem érkezett. Egy dologgal szembesültem az olimpiai pályázat kapcsán az elmúlt időszakban külföldi útjaim során, hogy világszerte jelentős szimpátiával kísérték Budapest olimpiai pályázatát” – ezt már Szijjártó Péter nyilatkozta.

„Ma senki sem tudja, mennyibe kerülne”

A külügyminiszterhez hasonlóan a nemzetgazdasági miniszter is nemzeti ügynek tartja az olimpiát. Varga Mihályt a várható költségekről is kérdeztük.

– Mennyibe kerülne?

– Természetesen számtalan becslés van. Egészen pontosan, ma senki sem tudja megmondani. A hatástanulmányokat ezért készítettük el. Ugye az a létrehozott testület, ami ezzel volt megbízva, az el is készítette ezt.

A miniszter által említett megvalósíthatósági tanulmány szerint közel nyolcszázmilliárd forintba kerülne a budapesti olimpia. Az ötkarikás játékok ellenzői azzal szoktak érvelni, hogy az idei vizes világbajnokság költségei menet közben megduplázódtak, és ma már a százmilliárd forinthoz közelítenek.

A Magyar Olimpiai Bizottságnál nincs napirenden a rendezéstől való visszalépés. Borkai Zsolt, a szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy a MOB-nak egyetlen dolga van, hogy támogassa a budapesti ötkarikás játékokat.

„A Magyar Olimpiai Bizottság ebben a dologban nem lép most. Nem teszi meg azt, hogy egyébként közgyűlésen vonjuk vissza, én azt gondolom, hogy ez nem a Magyar Olimpiai Bizottság feladata. A MOB-nak egy dolga van, hogy az olimpiát pártolja továbbra is, és hogy mi fog alakulni, vagy hogy fog kialakulni, én azt gondolom, hogy tőlünk függetlenül megtörténnek majd azok a lépések, amelyek ahhoz szükséges, hogy vagy tovább megyünk, vagy a Magyar Olimpiai Bizottság tudomásul vegye azt, hogy Magyarország kilép ebből a nagy versengésből” – nyilatkozta Borkai Zsolt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!