2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Varga: Lesz segítség a devizahiteleseknek a választásokig

Újra tárgyal a devizahitelekről a kormány mai ülésén. A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV-nek tegnap azt mondta, az ügy napirendre kerül, döntés azonban nem várható, mert a kormány megvárja az Európai Bíróság állásfoglalását. Varga Mihály ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kormány ismét megfontolja a magáncsőd bevezetését is.

Továbbra is ki akarja vezetni a magyar pénzügyi rendszerből a devizaalapú hiteleket a kormány. Varga Mihály még vasárnap a Hír TV-nek megerősítette: az év utolsó kormányülésén ismét szóba kerülhet a magáncsőd bevezetésének lehetősége is.

„A választásokig lesz olyan döntése a kormánynak – és remélem, addig az uniós vélemény is megérkezik –, ami segíteni fog a devizahiteleseken” – mondta Varga Mihály.

A magáncsőd intézményének ötletét először az első Orbán-kormány vetette fel. Lényege, hogy a bedőlt adós jelentős önkorlátozásért cserébe, meghatározott idő után, mentesül a még fennálló tartozásai alól. A cél ugyanis az, hogy ne legyen élete végéig hitelcsapdában.

A szocialisták támogatják a kezdeményezést, de szerintük az ötlet tőlük származik. Józsa István úgy látja, hogy az Orbán-kormány évek óta adós a devizahitelesek problémáinak megoldásával.

„A forint értékállóságának az elvesztése véleményünk szerint a devizahiteles probléma gyökere, ezen túlmenően mulasztásban van a kormány legalább egy éve. Először a bankokra várt, aztán a Kúriára várt, most már csak önmagára várhat” – fejtette ki a frakcióvezető-helyettes.

A KDNP még tavasszal kidolgozta a saját tervezetét a magáncsőd intézményéről. A kisebbik kormánypárt javaslata elsősorban azokon segítene, akiknek közmű-, hitelkártya-tartozásból és egyéb kisebb hitelekből gyűlt össze több százezres vagy milliós elmaradásuk, amit már nem tudnak kezelni.

Csődvédelmet a tervek szerint azok kérhetnének majd, akik – ingatlan nélkül – legalább ötmillió forint vagyonnal rendelkeznek, vagy csak hárommilliós vagyont tudnak felmutatni, de ehhez legalább kétmillió forint értékű ingatlant is be tudnak számítani.

Róna Péter: Tévúton jár a Kúria

Ki kell vezetni a devizaalapú kölcsönöket a rendszerből és fix kamatozás mellett, a szerződés alapján érvényes árfolyamon, forintra kell átszámítani a hitelek tőkeösszegét – Róna Péter szerint. A közgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: a bankok nem köthettek volna olyan szerződéseket, amellyel az árfolyamkockázatot az ügyfelekre terhelik, ezért a Kúriának azt kellett volna vizsgálnia, hogy a bankoknak joguk volt-e az ilyen kölcsönök kihelyezésére. Róna Péter kiemelte: már 2006-ban felhívta a devizahitelezés veszélyeire a figyelmet, de sem a jegybank, sem az akkori pénzügyi felügyelet nem tartotta indokoltnak a közgazdász aggályait. Róna Péter kiemelte: a bankok és a jogászok felelőssége is felmerül a hitelezés elszabadulásában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!