2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Van-e fél liter egy dobozos sörben?

2016. május 29., vasárnap 13:04, frissítve: hétfő 15:17

Valóban egy kilogramm-e egy kilós kenyér, és van-e fél liter egy dobozos sörben? Panaszkönyv című műsorunk a mennyiségeknek járt utána, és kiderült: van olyan százas papír zsebkendő, amiben már csak 90 darab van, és a kenyér sem annyi, amennyinek mondják.

1 liter tej, 1 kiló kenyér, 1 kiló cukor vagy liszt, 2 deci joghurt, fél liter sör vagy egy százas papír zsebkendő – fogyasztóvédelmi műsorunk azt tesztelte, hogy valóban az a mennyiség van-e a csomagban, ami rá van írva.

Először a kilós kenyér került a mérőeszközre, a kijelzőn azonban nem 1 kiló, hanem csak 937 gramm jelent meg. Ha azt nézzük, hogy az egy kilót el kellene érnie a mérlegnek, akkor ez viszonylag nagy eltérés. A lemért kenyéren tehát 63 grammot spórolt a készítője. Ha mindegyik kenyér ennyivel kevesebb, akkor minden tizenötödik kenyér tulajdonképpen ingyen van a péknek. A félkilós cipó viszont rendben volt: a mérleg itt 529 grammot mutatott, vagyis valamivel többet, mint amennyi a termékre volt írva.

A tejtermékek rendre többet nyomtak, mint a feltüntetett tömeg, ahogy a ketchup és a majonéz is. „Ezeket csomagolás nélkül kell érteni. Hiszen ugye mi a ketchupot vesszük meg, nem a csomagolást. Nekünk az a fontos, hogy mennyi ketchupot fognak belerakni, tehát ezt csomagolás nélkül kell érteni” – mutatott rá azonban a metrológus.

Az élelmiszerek után a tisztítószerek kerültek mérlegre. Két mosópor került górcső alá. A másfél kilós, csaknem 45 grammal többet nyom az elvártnál. A másik pedig, az 1400 grammos szintén többet nyom, de csak 40 grammal. Az egyik százas papír zsebkendőben viszont csak 90 darab volt – persze utólag megtaláltuk: apró betűvel tüntették fel a zacskón.

Végül a folyékony árukat ellenőrizte a Panaszkönyv stábja egy konyhai mérőedény segítségével. Az egyik megvásárolt literes tej nem éri el az 1 litert. A dobozos sörben is kevesebb volt, csak habbal együtt fél liter, szűken.

A bevizsgált termékekből csak az egy kilós kenyér bukott volna meg egy hivatalos vizsgálaton. Ha egy gyártó az elvártnál kevesebb mennyiséget tesz a csomagba, a termékszavatossági előírások megsértésére hivatkozva tehetnek panaszt a fogyasztók.

„Ha a fogyasztó találja, jogosan reklamálhat. Kérheti a termék cseréjét. Vagy adott esetben a termék árának a visszatérítését. Hogy a kereskedő hogyan intézi ezt el utána a gyártóval, az már az ő ügyük. Maga a kereskedő is helytállni tartozik a hibásan árusított termékért. Az egy más kérdés, hogy ez egy szériahiba” – magyarázta Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Ha a mennyiség 30-50 terméknél nem stimmel, szériahibáról van szó, ilyenkor az árut vissza kell hívni. A termékek visszahívását a Nébih vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezdeményezi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!