2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Van, aki számít: a haverok meg a pereputty”

2017. március 27., hétfő 16:30, frissítve: hétfő 18:48

A kormánynak, és nem a választóknak akart megfelelni a Nemzeti Választási Bizottság, mikor elkaszálta az LMP paksi bővítésről szóló népszavazási kezdeményezését – mondta a párt társelnöke, Szél Bernadett a parlamentben. A szocialisták a kabinet felzárkóztatási programját bírálták, a kormánypártok pedig bejelentették, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a civil szervezetőkről szóló törvényről.

„Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy néma felállással fejezzük ki részvétünket, és adózzunk az áldozatok emlékének.” A múlt heti londoni merénylet áldozataira való emlékezéssel kezdődött a parlament keddi ülése.

A napirend előtti felszólalások során az MSZP-s Gúr Nándor a kormány felzárkóztatási programjainak sikertelenségéről beszélt.

„Még a megváltozott munkaképességű emberek 28 500 forintos ellátását is el akarják venni. Közben hamis statisztikákat gyártanak mind a foglalkoztatás, mind a munkanélküliség tekintetében. Csak az ember nem számít önöknek. Persze van, aki számít: a haverok meg a pereputty” – jelentette ki Gúr Nándor.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában ezúttal is a szocialisták kormányzására mutogatott vissza.

„A baloldalon semmi nem változik, Gyurcsány és Bajnai után itt van Botka László” – így Dömötör Csaba.

Az LMP-s Szél Bernadett a paksi bővítéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésük elkaszálásáról beszélt. Szerinte a fideszes tagokkal feltöltött Nemzeti Választási Bizottság a kormánynak próbált megfelelni, nem a választóknak.

„Ebből a megfelelési kényszerből következnek olyan nevetséges ellenérvek, mint hogy népszavazáson nem lehet egy tíz év múlva működésben lépő atomerőműről dönteni, hiszen a referendumnak az érvényessége pusztán három év. Szeretném leszögezni, hogy ezen az alapon akár a budapesti olimpiáról sem lehetett volna népszavazást tartani, hiszen a hároméves hatály 2024-ig lejárt volna. Márpedig mint tudjuk, a kérdés átment. Az, hogy miért nem valósult meg, sokkal inkább az önök sara, és nem a népnek az akarata” – jelentette ki az LMP frakcióvezetője.

A kormányzati álláspontot ismertető államtitkár szerint az atomerőmű-beruházás nélkül veszélybe kerülne a rezsicsökkentés. „Mindaz, amit az LMP támogat, olyan jövőképet vizionálna, amelyben a magyar emberek számára teljesen bizonytalan forrású és hátterű és nagyon drága energiát tudnánk csak beszerezni. Amennyiben ez a projekt nem valósul meg, akkor 2026 után Magyarország gázfüggősége sokkal nagyobb lenne, mint jelenleg” – mondta Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője azt jelentette be: ötpárti egyeztetést kezdeményeznek arról a törvényjavaslatról, amely a kormány szerint átláthatóságot teremtene a civil szervezetek gazdálkodásában. Az ellenzéki politikusok korábban azt mondták erről, hogy a jogszabály csak a kormánnyal kritikus civil szervezetek vegzálását szolgálná.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!