2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Van, aki csalódott a devizahitelek forintosításában

2015. október 29., csütörtök 23:00, frissítve: péntek 00:25

Az adósok egy részének csalódást okozott a devizahitelek forintosítása – mondta a Nemzeti Bank munkatársa egy szakmai beszélgetésen. A munkaalapú társadalom mélyíti a szegénységet, 150-200 ezer ember azért esett el az elmúlt években a segélytől, mert nem felelt meg az egyre szigorodó feltételeknek. Erről már nem az MNB, hanem egy nemzetközi civilszervezet képviselői beszéltek a lakhatási szegénységről készített felmérésük ismertetésekor.

Magyarországon 400 ezren vannak azok, akik több mint három hónapja nem fizetik rezsiköltségeiket, a lakáshitelek törlesztőrészleteivel pedig 230 ezer család maradt el – ismertette legújabb felmérését egy nemzetközi civilszervezet.

A Habitat for Humanity a világ 80 országában küzd az emberhez méltó lakhatásért. A szervezet magyarországi igazgatója szerint a munkanélkülivé vált adósokon nem segít, ha az állam megveszi tőlük a házat vagy a lakást, hiszen nincs miből előteremteniük a bérleti díjat.

„Ez annak jó megoldás lehet, aki elégedett a lakásával, mondjuk eléri a munkaerőpiacot, nem túl nagy számára a lakás, könnyen ki tudja fűteni, könnyen fenn tudja tartani, tulajdonosként nem tudná megtartani ezt a lakást, elveszítené, kilakoltatnák, így bérlőként benne maradhat” – mondta a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója, Szekér András.

Rendszeres jövedelem kell a szeptembertől bevezetett magáncsődhöz is, amelyen máris enyhít a politika.

„Még szükséges lenne további enyhítése a feltételeknek, ami például segítséget nyújt abban, hogy bérlakásba kerülhessenek, illetve ami biztosítja, hogy megtarthatják a lakhatásukat azok, akik a magáncsődöt választják” – ezt már Koltai Luca, a Habitat for Humanity Magyarország programvezetője mondta.

„Mi azt láttuk, hogy egy ilyen 15 ezer adós lehet az, akinél a magáncsőd segíthet” – összegzett a Nemzeti Bank igazgatója. Egyébként a jegybank is készített egy elemzést a bedőlt lakáshitelekről. A bankok 80 ezer adós szerződését mondták fel eddig. Ők újabb állami mentőövre várnak – jelentette ki Fábián Gergely.

„Egyrészt nem bíznak a bankokban, másrészt várnak valami újabb mentésre, újabb megsegítésre. Ami még egy érdekes információ, hogy az eddigi adósmentésekkel kapcsolatban jellemzően követhetetlennek tartották, tehát bonyolult volt számukra” – így Fábián Gergely.

„Az szerintem nem titok, hogy vannak olyanok, akik csalódtak” – ez a megjegyzés a devizahitelek forintosítására vonatkozott a jegybank sajtótájékoztatóján.

„Az elszámolások átmenetileg, ugye, hát (…) újra teljesítővé varázsolták ezeket a hiteleket, de valójában nem törlesztenek, tehát szépen lassan vissza fognak a korábbi kategóriákba sorolódni” – mondta Oláh Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank munkatársa.

A Nemzeti Bank adatai szerint 140 ezren vannak azok, akik több mint kilencven napja nem fizetik jelzáloghitelük törlesztőrészletét. Közülük 70-80 ezer adóst fizetőképessé lehetne tenni a futamidő meghosszabbításával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!