2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Van, aki csak ilyenkor jut meleg ételhez

2016. december 28., szerda 19:57

Budapesten és több vidéki nagyvárosban tartottak ma ételosztást. Szegeden ötszáz, Budapesten pedig ezer adag meleg ételt adtak a rászorulóknak. A szervezők szerint főként hajléktalanok, nagycsaládosok és nyugdíjasok keresik fel a sátrukat.

Bográcsba öntötték a már előre megfőzött vegetárius székelykáposztát, onnan adagolták ki műanyag edénybe a rászorulóknak Szegeden. A Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány szervezte az ételosztást, ötszáz adaggal készült. „Bárki lehet rászorult, és az életben adódhat olyan alkalom, amikor a rászorultság fölüti a fejét” – mondta Szalma Róbert, az alapítvány elnöke.

Budapesten a sóletet kavarták a már megszokott helyszínen, a Blaha Lujza téren. Ezúttal az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szeretetszolgálata osztott meleg ételt, ezer adagot.

Az egyik mozgássérült férfi a kerületben lakik, ő is évek óta jár a térre meleg ételért, ahogy az a fiatal férfi is, aki harmincháromezer forintból él havonta. Gyurkovics Zoltán azt mondta a Hír TV-nek, csak ilyenkor jut meleg ételhez.

– A harmincháromezer forintból mennyi marad élelmiszerre?
– Hatezer forint marad.
– Hatezer forintot költ egy hónapban élelmiszerre?
– Hatezer forint marad körülbelül…
– Ebből mit tud vásárolni?
– Akciós dolgokat. Kenyér mindig van.

Napok óta tart az ételosztás több városban, a legtöbben a budapesti Blaha Lujza téren álltak sorban, szenteste sokan már hajnalban beálltak, nehogy elfogyjon, mire sorra kerülnek. Az ételosztás szervezője azt mondja, egyre több a szegény. „Minden hónapban újabb és újabb vendégek jönnek hozzánk, és nagyon sok visszatérő vendégünk is van. Hajléktalanok, nagycsaládosok, de az a tendencia, hogy nyugdíjasok” – mondta Szilágyi Nóra, a Cedek EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője.

Az ételosztásban egy szekszárdi gyermekotthon lakói segítették az önkénteseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!