2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Válságtanácskozást hívna össze az EP elnöke

2016. október 22., szombat 08:16, frissítve: szombat 11:24

Válságtanácskozást tartana az Európai Parlament elnöke a kanadai kormánnyal és a vallóniai tartományi vezetéssel, hogy mégis alá tudják írni a szabadkereskedelmi megállapodást. Belgium francia nyelvű régiójának a kormánya pénteken megismételte: nem írják alá a megállapodást, amíg garanciákat nem kapnak, hogy a kanadai cégek betartják majd az európai játékszabályokat.

Vallónia fővárosa, Namur. Belgium francia tartománya hét éve tartó tárgyalássorozatot akasztott meg, amikor a parlament leszavazta a kanadai szabadkereskedelmi megállapodást. Belgiumban 5 tartomány van, és mindnek rá kellene bólintani, hogy a belga kormány szerződést írjon alá Kanadával. A vallon tiltakozás miatt Belgium, tehát az Európai Unió sem írhat alá semmit.

„Az emberek sokszor joggal aggódnak a piac liberalizációja és a globalizáció mellékhatásai miatt. Ami pedig ezt a szerződést illeti, sehol se volt róla demokratikus vita, csak a színfalak mögött tárgyaltak bennfentesek. A vallon parlament most elindította ezt a vitát” – mondta a vallon miniszterelnök, Paul Magnette.

Namurben a globalizációellenes tüntetőknek állandó bázisuk van a parlamenttel szemben. Ők azt mondják, a kanadai mezőgazdasági cégek elárasztanák génkezelt termékekkel az európai piacot. Ez továbbra is tilos lesz az EU-ban, de a kritikusok szerint a cégek kijátsszák majd a szabályokat. Mások úgy vélik, az olcsóbb kanadai élelmiszer miatt a belga gazdák rosszabbul élnek majd.

„Senki se tudja, hogy miről szól ez a szerződés valójában. Csak a beavatottak látták a komplett szerződést, tehát az emberek se tudhatják, hogy mi alapján kellene igent vagy nemet mondaniuk” – mondja egy helyi lakos.

Az EU-nak komoly arcvesztés lenne, ha a három és fél milliós belga tartomány megtorpedózhatna egy olyan üzletet, ami becsléstől függően 10-20 százalékkal élénkítené az EU és Kanada közti kereskedelmet. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz most egy válságtanácskozást kezdeményezett a kanadai és a vallon kormány között, hogy a szerződést az eredeti terveknek megfelelően, jövő pénteken alá tudják írni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!