2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Vallott a volt keresztapa: Portik a Fogásszal végeztetett ki mindenkit

Portik Tamás rendelte meg a 90-es évek alvilági leszámolásait. Ezt vallotta egy volt keresztapa a Fővárosi Törvényszéken. Radnai László az Energol-ügyben 12 évet kapott, de Portik elfogása után elhagyhatta a börtönt egészségügyi okokból.

Elsírta magát a tárgyalóteremben Prisztás József lánya, akit tanúként hallgatott meg a Fővárosi Törvényszék. Azt állította, hogy nem tudott apja üzleti ügyeiről, és ügyfelei nevét is csak a médiából ismerte.

A tanú 1996-ban, a gyilkosság idején 18 éves volt, apja után 27 millió forintot örökölt, a vagyon többi része az élettársé lett. „Azért lettem 1 százalékban örökös, hogy ne rajtam keressék a vagyont” – mondta el Prisztás Júlia Ágnes a bíróságon.

Prisztás József lánya Portik Tamást nem ismerte. Ellentétben a koronatanúval, Radnai Lászlóval, a 90-es évek egyik alvilági vezetőjével. Az ő érdekeltségébe tartozott a luxusautókkal kereskedő Conti Car Kft. Ő is megforgatta pénzét az olajüzletben, akkor került üzleti kapcsolatba az Energol Rt.-vel és annak egyik igazgatójával, Portik Tamással. „Mindenek fölé helyezte saját magát, már egy kicsit ilyen filmes, maffiafeelinges volt ez az egész” – mesélte Portikról.


Radnai László volt a kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottja. 12 év fegyházat kapott, hatot ült le belőle. Tavaly, miután Portik Tamást elfogták, Radnai büntetését felfüggesztették – a hivatalos magyarázat szerint egészségügyi okokból. A sajtó feltételezése szerint alkut köthetett a hatóságokkal. A bíróságon azt vallotta, hogy Portik Tamás beismerte neki a Prisztás-gyilkosságot.

„A Tamás tulajdonképpen a Prisztás-ügyet három dologgal magyarázta (...). Az egyik az az olajban való kotnyeleskedése, hogy az ő szavaival éljek, tehát a Kisbanditól valamilyen szállítmányból elvett pénzt, ami őket illette volna. Illetve a Művészinasnak, korábban volt vita állítólag a tulajdonjogával, mert a volt tulajdonosa az öngyilkos lett egy lovardában, és állítólag a Tamáséknak és a Józsinak is tartozott, és Pasaréten egy ingatlan, amire Prisztás is és a Portik is adott kölcsön” – fejtette ki Radnai.


Kisbandit, azaz Lakatos Andrást a maffia pénztárosának tartották, a Művészinas pedig egy felkapott belvárosi étterem volt, amely Portik Tamás érdekeltségébe tartozott. Radnai László szerint Portik adott parancsot szinte az összes alvilági leszámolásra, bérgyilkosa pedig Jozef Rohác volt. Elmondása szerint Rohácot Fogásznak vagy Fogasnak becézték, és ő volt a végrehajtója ennek a „Totka, Prisztás és Cinóber-féle történetnek”, és Portik vele és az embereivel követtette el a Fenyő-gyilkosságot és a Boros-féle merényletet is.

Radnai: A robbantások mögött is Portikék állnak

Radnai László azt állítja, hogy az akkori ellenzéki politikusok lakásainál, illetve a Fidesz székházánál végrehajtott robbantások mögött is Portikék álltak. Ezt állítólag Portik egyik munkatársa ismerte be a koronatanúnak.

„Mondta, hogy túlzásba viszi, az a rögeszméje, hogy feszültség legyen Budapesten, váltsák le az akkori rendőri vezetőket, mert túl sokat foglalkoznak már az olajos üggyel" – fejtette ki Radnai.

Radnai László a bíróságon megnevezte azt a két ismert újságírót, akik hallgatását állítólag Portik Tamás megvásárolta.

Egy védett tanú arról beszélt a tárgyalóteremben, hogy Portik Tamás olyan magas beosztású rendőröket fizetett le, akik a merényletek ügyeiben nyomoztak.

Az első nap

A pénteki első tárgyaláson Portik Tamásra és társaira vallott az egyik védett tanú (a nap összefoglalóját itt olvashatja). Mint a Hír TV Célpont című műsorában elhangzott: Orbán Viktorról próbált terhelő adatokat szerezni Portik Tamás Magyar Róberttől, a fekete sereg egykori vezetőjétől. Portik a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori igazgatójától, Laborc Sándortól kapott megbízást arra, hogy gyűjtsön olyan információkat, amelyekkel le lehet járatni az ellenzéket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!