2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Választási együttműködés: teljes a káosz, mindenki mást akar

Hír TV

2017. november 21., kedd 12:20, frissítve: kedd 12:47

Ellenzéki pártok vitáztak a jövő évi választási együttműködésről a Budai Liberális Klubban. Az Együtt a mozgósítást, a Momentum a pártok választási programját hiányolja, az LMP és a Jobbik pedig az eseménytől távol maradó DK-t és MSZP-t ostorozta.

A Budai Liberális Klubban vitáztak ellenzéki pártok a 2018-as választási felkészülésről és az együttműködés lehetőségeiről. Az Együtt választmányi elnöke szerint az ellenzéknek fontos a mozgósítás, mert a magas részvétel kedvező lehet neki. Szigetvári Viktor a vitától távol maradó MSZP–DK szövetség mellett is érvelt.

„Sok mindent lehet mondani Gyurcsány Ferencre vagy az MSZP-re, de abban egészen biztos vagyok, nem erkölcsi kritika tárgya az, ha ebben a választási helyzetben azt az álláspontot képviseli a Momentum, az LMP és mások, hogy a Jobbik mellett az MSZP-vel és a DK-val is meg kell állapodni az egyéni választókerületi együttműködésről” – jelentette ki az eseményen Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke.

Az LMP elnökségi tagja szerint a jelöltekről való alkudozás mellett a DK kampánya is árt az ellenzéknek. „Ha valaki azt gondolja, a DK-nak az a fő politikai tevékenysége, hogy a határon túli magyaroktól elvegye a szavazati jogot, az 2004-ben ragadt. Azokkal az emberekkel, akik így politizálnak, nem lehet elérni, hogy új politika legyen, ami azt jelenti, hogy az marad, aki van. Nekem ez a problémám” – hangsúlyozta Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja.

Mirkóczki Ádám szerint nem felesleges az együttműködésről vitázni, mivel az ellenzéki pártok helyett a választók fogják egy-egy körzetben megtalálni a kormánypártok alternatíváját.

„A Jobbik nem gondolkodik visszalépésekben és szövetségkötésekben, hiszen szövetséget csak a választókkal kell kötni. Bár a kétszer kettő négy, de lehet, hogy a pártpolitikában csak egy. Nem biztos, hogy a választók azt díjazzák, hogy nyíltan vagy a háttérben egy formáció hogyan egyezik ki egymással. Nem, sokkal egyszerűbb a képlet, meg fogják látni és érezni, hogy egy választókerületben ki a valódi alternatíva” – fejtette ki a Jobbik szóvivője.

A Momentum elnökségi tagja szerint nincs itt az ideje a szövetségkötésnek.

„Kontraproduktív erről beszélni, most annak van itt az ideje, hogy ahogy ti is megjelentettétek a programotokat, ahogy az LMP egy vízióról beszél, ahogy mindenki ennél az asztalnál, úgy mindenki folytassa a munkát. Ha odaérünk a hídhoz, át lehet rajta menni” – hangsúlyozta Soproni Tamás.

A vitán a DK-n kívül az MSZP sem vett részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!