2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Vádat emeltek Biszku Béla ellen

Vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Biszku Béla ellen háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.

Vádat emelt az ügyészség Biszku Béla ellen háborús bűntett miatt. A vádirat szerint az 1956-os forradalom leverése után a keményvonalas kommunista politikus tagja volt az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának, amely elrendelte a Nyugati téri és a salgótarjáni sortüzet. Védője szerint a 92 éves egykori belügyminiszter nem követett el bűncselekményt.

„Én nem is tudom, hogy a Nyugatinál volt-e sortűz. Volt valami gyűlés, fölvonulás, amikor visszafoglalták a baloldali erők a budapesti utcát. De én nem tudok lövöldözésről” – tagadta a Hír TV-nek adott korábbi interjújában Biszku Béla, hogy köze volt a félszáz halálos áldozatot követelő Nyugati téri és salgótarjáni sortüzekhez.

„A vádirat lényege szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után a tényleges hatalmat gyakorló állampárt szerepét betöltő MSZMP központi döntéshozó testülete az Ideiglenes Intéző Bizottság, amelynek a vádlott szavazati és döntési joggal felruházott tagja volt, létrehozta az úgynevezett karhatalmat mint fegyveres testületet abból a célból, hogy részben rendfenntartó, részben pedig a megtorlásban közreműködő szervezet legyen” – közölte Bagoly Bettina, a Budapesti Nyomozó Ügyészség szóvivője.

A karhatalom tagjai követték el a két sortüzet, amely a nemzetközi jog alapján Magyarországon is háborús bűntettnek minősül. Az ügyészség szerint Biszku Béla a bűncselekmények felbujtója volt az Ideiglenes Intéző Bizottság tagjaként.

A vádiratban szerepel az is, hogy 1957-ben a már belügyminiszter Biszku Béla nem jelentette fel azokat a karhatalmistákat, akik órákon keresztül verték a Magyar Tudományos Akadémia három kutatóját. A bűncselekményről Biszku hivatalos jelentést kapott miniszterként.

Biszku Bélával szemben a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A Hír Televízió hiába kereste otthonában, nem találta.

Várható volt a büntetőeljárás

A történelmi adatok alapján várható volt a Biszku Béla elleni büntetőeljárás – mondja a sortüzeket kutató jogtörténész, egyben nyugalmazott büntetőbíró. „Az Ideiglenes Intéző Bizottság tagjai volt még Kádár János, Kiss Károly, Münnich Ferenc, Marosán György, Kállai Gyula, Fehér Lajos. Ezek a személyek már nincsenek az élők sorában, ami azt jelenti, hogy büntethetőséget kizáró ok a halál, megakadályozza a büntetőeljárás indítását – fogalmazott Kahler Frigyes. – Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az ő történelmi felelősségük nem állapítható meg, hiszen a halál csak a büntetőeljárásra vonatkozik, a történelmi felelősséget nem befolyásolja.”

Az Ideiglenes Intéző Bizottság tagja volt Apró Antal is, ő fasiszta csőcseléknek nevezte a forradalmárokat – emlékeztetett a jobbikos Szilágyi György, aki Apáti Istvánnal együtt jelentette fel Biszku Bélát. „Az Apró Antalhoz tartozó klánok ma is uralják Magyarországon a politikai és gazdasági életet, hiszen Apró Antal családjához tartozik például Gyurcsány Ferenc is. Gyurcsány Ferenc ebben az országban miniszterelnök lehetett, Gyurcsány Ferenc ma is demokratikus ellenzékiként aposztrofálja magát, s egy olyan villában lakik a mai napig, amelyet Apró Antal pontosan ezekkel a bűncselekményekkel szerzett meg” – nyilatkozta Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Biszku Béla védője a hivatalos iratokat még nem kapta meg. Magyar Béla a Hír TV-nek azt mondta: „a nyomozati eljárásban részt vállaltunk, tudtuk a vád gyanúsítását, az ügyfél előterjesztette a védekezését, következésképp határozott meglátásunk, hogy amit a terhére rónak, az nem bűncselekmény”.

A lex Biszku néven ismertté vált törvényt 2011-ben fogadta el a parlament, a jogszabály az emberiesség elleni bűncselekmények el nem évülésének kimondásával lehetővé tette az 1956 utáni megtorlások politikai megrendelőinek és az igazságszolgáltatás szereplőinek büntetőjogi felelősségre vonását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!