2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 17:30

Üzentek Brüsszelből: Orbán hazudik

2016. szeptember 30., péntek 18:07, frissítve: péntek 18:10

Az Európai Parlament második legnagyobb frakciója támogatja azokat, akik bojkottálják a referendumot. Az Európai Bizottság azt ígérte, az eredmény ismeretében döntenek majd.

Az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésen is téma lehet a magyar kvótareferendum eredménye. Az MSZP-s és DK-s képviselőket is soraiban tudó szocialista frakció szerint a magyar kormány folyamatosan elferdíti a tényeket és nem segíti a menekültválság megoldását.

„Számunkra teljesen világos, hogy ez a népszavazás egy ugyanolyan hazugság, mint amit Orbán mindig mond a migránsok inváziójáról. Ez nem invázió, ezért mi teljes mértékben támogatjuk azokat a pártokat, amelyek a népszavazás bojkottja mellett döntöttek. Azt is gondoljuk, hogy azt az óriási összeget, amit erre a népszavazásra költöttek, sokkal jobban fel lehetett volna használni a menekültválság megoldása, a Magyarországon lévő menekülteket segítése érdekében” – mondta Utta Tuttlies, a szocialisták és demokraták frakciójának szóvivője.

A magyar kormány által a hatáskör túllépésével vádolt Európai Bizottság egyelőre óvatosan fogalmaz.

„A népszavazásról természetesen a bizottság részéről lesz reakciónk, de csak azután, hogy ismert lesz az eredmény, nem pedig előtte” – mondta Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője.

A brüsszeli testület hivatalos álláspontja szerint a népszavazás kimenetele a magyar választópolgárokon múlik, a döntést nem akarják befolyásolni. Korábban viszont leszögezte a bizottság: a referendum csak a jövőbeli uniós határozatokra vonatkozik, az egy évvel ezelőtti uniós belügyminiszteri döntést végre kell hajtani. Ennek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kell befogadnia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!