2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Úri luxus várja majd Orbán Viktort a Várban

2016. november 28., hétfő 20:23, frissítve: vasárnap 20:02

Selyem és 24 karátos arany – csak a függöny és a falakat, illetve bútorokat borító kárpit több mint 360 millió forintba kerül a Szent István-teremben, amelyet a budai Várban építenek újjá, ott, ahová a miniszterelnök költözik. A szöveteket egy német cég gyártja, a közbeszerzést azonban egy pécsi fővállalkozó nyerte el 90 millióval magasabb árajánlattal, mint a kiíró által becsült összeg. A Demokratikus Koalíció szerint jobb lenne, ha a pénzt inkább a gyermekéhezés felszámolására vagy tehetséges diákok taníttatására költené a kormány.

A rekonstrukcióra nyílt közbeszerzést írtak ki – a falikárpit, a függöny és a bútorkárpit felújítására. A tendert egy pécsi cég nyerte, amely az eredetileg becsült 270 millió forint helyett 362 millióért végzi el a munkát. Pontosabban végezteti, merthogy a függönyöket egy német alvállalkozó gyártja le.

Ehhez különleges eszköz is szükséges. A 116 éves függönyt ugyanis speciális textilszkennerrel vizsgálták – ezzel a szövéstechnikát és a többi közt selyemből és 24 karátos aranyból álló anyag pontos összetételét is meg tudják határozni. A függöny maradványait a Budavári Palota Szent István-termében vizsgálták, ott, ahová a felújítás után kerül.

A Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese szerint előre egyszerűen nem lehetett megbecsülni, mennyibe kerül a rekonstrukció. „Összetett munkáról, nem egyszerűen egy falszövet legyártásáról, hanem olyan kézi aranyfonal-hímzéses munkákról van szó – drágakő-, fém- és aranyozottfém-rátétekkel –, amelyeknél minden egyes textilműfajt vagy iparművészeti műfajt külön kellene tudni megbecsülni” – mondta Rostás Péter.

A pécsi lakástextil-nagykereskedelmi cég ügyvezetője azt mondta, a becsült árból, azaz a 270 millióból nem tudták volna kihozni. A német partnerre pedig azért volt szükség, mert ilyen textíliákat csak kevesen tudnak gyártani. „Azért volt szükség rá, mert van olyan technológia, amelyet mi nem fogunk tudni elvégezni, és Európában egyébként egy vagy két olyan cég van, amely erre képes” – magyarázta Romeisz Norbert.

A német alvállalkozó maga jött Budapestre, hogy megvizsgálja, milyen függönyöket és kárpitot kell gyártania. A cég tulajdonosa a Hír TV-nek azt mondta, azért nem egyedül pályáztak, mert jobb, ha egy helyi céggel dolgoznak együtt, a magyar nyelv és a hazai közbeszerzési szabályok pedig amúgy is bonyolultak. Azt nem árulta el, hogy ők mennyit kapnak a 360 millióból.

A termet 2018-ban adhatják át. A miniszterelnök azonban már 2017 végén a Várba költözhet. Rostás Péter azt mondta, a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. A DK szerint viszont van. „Esztelen tékozlásnak és urizálásnak hat, hogy a miniszterelnök leendő környezete, dolgozószobája nagyjából úri kárpittal és függönnyel lesz körbevonva, és erre a kormány több mint 360 millió forintot költ. Szerintünk ezt minimum a gyermekéhezésre vagy mondjuk a szegény, de tehetséges gyerekek taníttatására kellene fordítani” – mondta Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A Szent István-terem kiállítótér lesz, ahová bárki bemehet. A bársony és selyem függönykompozíció mellett a falikárpit is selyemből készül aranyhímzéssel. A felújítás teljes összege a történeti múzeum főigazgató-helyettese szerint 700-800 millió forint körül lehet. Arra számítanak, hogy a turisták belépőiből ez néhány év alatt megtérül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!