2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Uniós milliók tűntek el Szegeden

2017. május 14., vasárnap 17:22, frissítve: vasárnap 17:56

Uniós fejlesztésekkel büszkélkednek a Brüsszel megállításával kampányoló kormánypárti politikusok. Szegeden a megyei fejlesztési biztos köszöntötte a vendégeket a kicsinosított vadasparkban. A korábban ellopott százmilliókat magától nem hozta szóba a politikus.

Magyar politikusok idén olyan állatkertekkel vagy várakkal büszkélkednek az uniós fejlesztések nyílt napján, amelyeket brüsszeli pénzből újítottak fel.

A Szegedi Vadaspark új zsiráfházzal gazdagodott, amire egyaránt büszke a helyi fideszes parlamenti képviselő és a város baloldali alpolgármestere.

„Azok az európai uniós támogatások, amiket Magyarország 2004 óta, a csatlakozás óta kapott, azok egy európai értékrendnek az építését szolgálják” – nyilatkozta Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere.

A Szegedi Vadasparkban játszótér és interaktív tájékoztató rendszer is van. Ezekre a korábbi beruházásokra papíron 260 millió forintot költöttek, amiből 185 milliót az Európai Unió adófizetői álltak. A hatóságok szerint a pénz 80%-át a hatóságok ellopták.

„Ennek, ugye, a büntetőeljárása most is folyik, ez a hatóságnak a dolga. A vadaspark a játszóteret a tartozások fejében, amivel a cég tartozott bérleti díjjal, annak fejében megvettük, átadtuk ingyenesen a látogatóinknak” – mondta el a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója, Veprik Róbert.

A játszótér fejlesztésére egy olyan cégnek ítélték oda az uniós támogatást, amely egy Fidesz-közeli helyi vállalkozó érdekeltségébe tartozott. Miután a csalás lelepleződött, a kft.-t fantomizálták, új tulajdonosa egy ukrán férfi lett.

„Az újságokból hallom, hogy vannak ilyen problémák. Ez beletartozik abba a néhány ügybe, amikor meg kell vizsgálni, hogy mi történik, és a szankciók azok majd meg fognak történni. Vagy visszafizetés, ami sajnos költségvetési pénzből van, ha pedig történt olyan jogsértés, ami a bíróságra tartozik, akkor az meg fog történni, és ezeket az ügyeket ki szokták vizsgálni. Igaz, hogy az ügy kipattanásától az ügy lezárásáig több év eltelik” – reagált Szeged országgyűlési képviselője, B. Nagy László.

A Szegedre érkezőket egyébként az uniós fejlesztések nyílt napján is az a plakát fogadta, amelyen az Orbán-kormány Brüsszelnek parancsol megálljt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!