2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Uniós eljárás indult, Lázár nem érti

2016. május 26., csütörtök 17:31, frissítve: csütörtök 17:32

A cigány gyermekek iskolai elkülönítése miatt is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen.

A döntést a Miniszterelnökség vezetője értelmezhetetlennek tartja. Lázár János arra kíváncsi, hogy Brüsszel honnan tudja, ki cigány és ki nem. A bizottság szerint aránytalanul sok roma diák jár Magyarországon szellemi fogyatékosoknak szánt kisegítő iskolába, s a hagyományos iskolákban is hátrányos megkülönböztetés éri őket.

Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos azt mondta egy brüsszeli konferencián, hogy a szegregáció tényét az illetékes magyar szervek sem tagadják. „Eredménytelenek voltak az egyeztetések, és a ma rendelkezésünkre álló adatok szerint az összes magyarországi forrás, beleértve a tudományos akadémia kutatóintézeteit is, azokkal az adatokkal látják el az Európai Bizottságot, amelyek szerint létezik szegregáció, és megszüntethető lenne jogi, törvényhozási eszközökkel. Abban bízom, hogy a kötelezettségszegési eljárás megindítása utáni egyeztetési eljárásban Magyarország és az Európai Bizottság közös megoldásra fog jutni, és sikerül rendezni ezt a kérdést” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!