2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Ultimátumot kapott a kormány

2017. június 6., kedd 15:57, frissítve: kedd 17:21

Ha a következő hetekben nem lesz megegyezés, sztrájkolni fognak július 17-én a közszolgálati dolgozók. Az érdekképviselet szerint kétszázezren nyolc-tíz éve nem kaptak béremelést, az ő érdekükben kezdték meg a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezeteivel együtt a munkabeszüntetés előkészítését. A Hír TV információi szerint a sztrájk a teljes közszférát érintheti.

„Kétszázezren a 610 ezer állami, közszolgálati munkavállalóból nem részesültek nyolc-tíz éve keresetnövekedésben, és az MKKSZ az ő érdekükben szeretne akciót hirdetni” – mondta a szervezet elnöke, Boros Péterné.

Megelégelték a várakozást a szakszervezetek – július 17-ére munkabeszüntetést hirdettek a közszférában.

A sztrájk érintené az önkormányzati dolgozókat, a köztisztviselőket és a kormánytisztviselőket is, mivel minden ágazatban vannak olyanok, akiknek a bére változatlan maradt az utóbbi években.

„Méltatlan fizetésért dolgoznak a szakképzett kollégák – mondta Dömsödi Gábor, Pásztó független polgármestere, hozzátette, nem lehet megélni a minimálbérből. – Minimálbért vagy garantált bérminimumot fizetünk azoknak az embereknek, akik nálunk dolgoznak. Ebből a pénzből nemhogy megélni nem lehet, hanem kipihenni nem lehet magát az embernek, és másnap bejönni a munkába tisztán, vasaltan. Ez a bér semmire nem elég.”

Bár a kormány tervei között szerepelt, hogy előbb az idén nyáron, majd 2018 januárjától béremelést hajt végre a közszféra egyes ágaiban, ez végül nem valósul meg. Így a négyezer államkincstári dolgozó keresete sem emelkedik, ami elfogadhatatlan az érdekképviselet szerint.

„Méltatlan a szakmai felkészültséghez, méltatlan az eddig elvégzett munkához az, hogy nyolc éve nem volt béremelés” – vélte Dobóczky Károly, a Magyar Államkincstár Országos Szakmai Tanács elnöke.

A szakszervezet vezetője úgy fogalmazott: a sztrájk egyfajta sárga lap a kormánynak, amely egyre inkább pirosba hajlik. Ennek ellenére az érdekképviselet elsősorban tárgyalni szeretne, és konkrét javaslatot készített elő. Ennek lényege, hogy kapjanak béremelést mindazon közszolgálati alkalmazottak, akik nem tartoznak az életpályamodellhez, és 2017-ben nem kaptak semmiféle bérkiegészítést.

„Részesüljenek bérkiegészítésben, amely három év alatt érje el az 50 százalékot. A bérkiegészítés egyéni alapbérre legyen megállapítva, 2017. évi mértéke egyezzen meg a bérminimum 2017. évi százalékos növekedési mértékével” – mondta Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

Becslések szerint százmilliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a szakszervezeti bérkövetelés megvalósuljon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!