2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Újrakezdődik a rezsiharc

2016. december 2., péntek 17:54, frissítve: vasárnap 20:09

Orbán Viktor Brüsszeltől, a Demokratikus Koalíció viszont a miniszterelnöktől félti a magyar energiaárakat. A kormányfő a közrádióban újabb harcot hirdetett a hatósági árak védelmében. A Gyurcsány-párt alelnöke viszont azt mondja, pont a hatósági árak akadályozzák meg, hogy 20-25 százalékkal csökkenjen a gáz ára.

A rezsicsökkentés a tét a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: nem engedik, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat. Szerinte a piaci verseny nem csökkentené, hanem a háttéralkuk miatt inkább növelné az árakat.

„Ha nincs árszabályozás, akkor a nyugdíjasok, a családosok, a nehéz helyzetben lévők bizony jóval magasabb energiaárat fizetnek, mintha lenne ilyen árszabályozás. Ezért Magyarország ragaszkodik a rezsicsökkentéshez és meg fogjuk védeni” – mondta Orbán Viktor.

Nem Brüsszel, hanem Orbán Viktor akadályozza a rezsicsökkentést – ezt már a Demokratikus Koalíció alelnöke mondta. Molnár Csaba arra emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben több mint 40 százalékkal csökkent a földgáz világpiaci ára, viszont a kormány csak egy tízszázalékos rezsicsökkentést hajtott végre.

„Az a helyzet, hogy az Orbán által megállapított hatósági ár miatt, egy átlag magyar családnak körülbelül 20-25 százalékkal többet kell fizetnie a gázért, mint amennyiben az egyébként érdemben kerülne. Ez az első hazugság. Második hazugság az, hogy ilyen döntés született Brüsszelben, mert nem született ilyen döntés. Ilyen döntés csak egy javaslat alapján, az Európai Tanácsban születhetne, abban az Európai Tanácsban, amelyben Orbán Viktornak is szavazati joga van” – reagált a szocialista képviselő.

Az Európai Bizottság csak a villamosenergia-piac reformjára tett javaslatot, a gázpiachoz nem nyúlnának.

„Az európai árampiacot átalakítjuk. Először is a piacnak az árra és a nem a támogatásra teszünk javaslatot, hogy nagyobb legyen a verseny. Ez azt jelenti, hogy rugalmasabb lesz a piac, javul a határokon átnyúló kereskedelem, és egyenlő feltételekkel versenyezhet mindenki” – közölte Miguel Arias Cañete, az Európai Bizottság éghajlat- és energiapolitikai biztosa.

A bizottsági javaslat csak a kezdőrúgást jelenti: az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is meg kellene állapodnia a javaslatról.

„Ha elfogadják ezt a jogszabályt, akkor az attól számított 5 év után ki kell vezetni az árszabályozást. Mindez nem fogja azt jelenteni, hogy nem lehet majd azokat a csoportokat, társadalmi rétegeket és társadalmi csoportokat támogatni, csak más eszközzel, amelyek nem képesek megfizetni a háztartási energiának az árát, itt a villamosenergiáról van szó” – mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Az unió viszont arról is döntene, hogy milyen eszközökkel támogassák azokat, akik nem tudják megfizetni a háztartási energia árát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!