2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Újra járnak a kukásautók, ismét van hulladékszállítás

Szerdán mind a 116 Pest és Nógrád megyei településen újraindult a lakossági kommunális hulladékszállítás. A katasztrófavédelem jelölte ki azokat a cégeket, amelyeknek kötelességük elszállítani a hulladékot. Az önkormányzati államtitkár a köztelevízióban pedig azt mondta: emiatt a díjak nem változnak, senkinek sem kell többet fizetni a szolgáltatásért.

  • Újra járnak a kukásautók, ismét van hulladékszállítás

Balassagyarmaton nem marad ki egyetlen nap sem a hulladékszállításból, mert az önkormányzat saját hatáskörében intézkedett. „Utasítottuk a városüzemeltetési kft.-nket, amely tizenöt településen lát el hulladékszállítást, hogy a szokott rendben folytassa tovább a munkáját” – mondta Csach Gábor alpolgármester Magyarország élőben című műsorunkban.

Viszont a Pest megyei Fóton a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai vitték el szerdán reggel a lakossági kommunális hulladékot. Napok óta gyűlt itt is a szemét, mert a szolgáltató, a Zöld Híd Kft. – anyagi gondjaira hivatkozva – nem szállította el azt.

Újraindult Mogyoródon is szemétszállítást. Itt az amúgy is szolgáltató, Zöld Híd kft. három autóval vitte el felhalmozódott lakossági hulladékot szerdán délelőtt. Ahogy a szintén Pest megyei Csömörön is. Csömörön egy hete halmozódott a lakossági hulladék, szerdán itt is újraindult a szolgáltatás. „Reméljük, abban a rendszerességben, ahogy eddig is történt, tehát, hetente elviszik a lakossági kommunális hulladékot és kéthetente a szelektívet” – fejezte ki reményét a Hír TV-nek nyilatkozva Fábri István polgármester.

A hulladékszállítás azért indult újra, mert – törvény szerint – a katasztrófavédelem kijelölte azokat a cégeket, amelyeknek kötelességük elszállítani a hulladékot. „A katasztrófavédelem a döntéseknek megfelelően tegnap megkezdte a határozatok kikézbesítését, mely alapján átveszi a hulladékszállítás irányítását – nyilatkozta az önkormányzati államtitkár szerda reggel, megjegyezve: – Egyébként ennek a kötelezésnek az átvételét tegnap a Zöld Híd vezetője megtagadta, ettől függetlenül ez természetesen érvénybe lépett, érvénybe léptethető. És ma reggel megindult a munka. A reggeli információk szerint azok a munkások, akik bementek a céghez, azok rendben fel is vették a munkát” – tette hozzá Pogácsás Tibor.

Aszódon viszont kérdéses még, hogy a zöldhulladékot mikor szállítják el. Információink szerint Nógrád megyében is van olyan település, ahol csak később indulhat újra a hulladékszállítás.

A Kossuth térre vitték a szemetet

A parlament elé, a Kossuth térre vittek szemetet a szocialisták – így tiltakoztak a kormány hulladékgazdálkodási döntései ellen. Az MSZP szerint ismét önkormányzati hatáskörbe kellene adni a feladatot, különben csak két hónapig lesz elég a pénz a szolgáltatásra. A szocialisták fővárosi önkormányzati képviselője szerint a nem megfelelő hulladékgazdálkodás miatt szaporodtak el a patkányok Budapesten.

A kormány csak tüzet olt a hulladékszállítás területén, jelentette ki az LMP szóvivője. Gál József közölte: működőképes rendszer biztosításához évente 30-40 milliárd forint többletforrásra volna szükség. Szerinte a rezsicsökkentés szólamával átverik az embereket, hiszen például a szemétszállítás valódi költségeit a magas adók, a többi között a 27 százalékos áfa formájában fizetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!