2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Újraindul a kötvénybiznisz?

2017. június 25., vasárnap 08:08, frissítve: vasárnap 10:01

Még személyesen Orbán Viktor is arról győzködött egy közvetítőt, hogy újraindul a letelepedési kötvények kibocsátása – állítja a korrupciógyanús üzlet részleteit felgöngyölítő újságíró, Wiedemann Tamás, a Magyar Nemzet munkatársa. A gazdag migránsoknak tartózkodást biztosító kötvény csak az első két évben, 2014-ig volt nyereséges, miközben az offshore hátterű cégek több mint százmilliárd forintot is kereshettek az üzleten.

Liu úr kantoni származású teakereskedő. Gyakran jár haza Kínába, amit most sokkal könnyebben megtehet magyar papírjaival, amelyeket a letelepedési kötvény révén szerzett.

„Magyarország nagyon élhető helynek számít. Kínában jelenleg az ételek, a levegő, a víz egyáltalán nem tiszta, emiatt az ország élhetetlen” – jelentette ki Liu Rui-piao. Liu úr 75 millió forintot fizetett a kötvényért.

Az Államadósság Kezelő Központ szerint tavalyig összesen mindössze 1 milliárd forint hasznot hozott a letelepedésikötvény-biznisz a magyar államnak. A nemzetgazdasági miniszter helyettese novemberben még 7-8 milliárdos pluszról beszélt: „November 23-án az NGM is kiadott egy közleményt, amelyből egyértelműen megállapítható, hogy az eddig kibocsátott letelepedésikötvény-állomány több mint a fele a piacinál kedvezőbb kamatozású, így e letelepedési kötvények után körülbelül 20 millió euróval, 7-8 milliárd forinttal kevesebb kamatot fog az állam kifizetni” – nyilatkozta Tállai András.

A letelepedésikötvény-konstrukció 2013-ban és 2014-ben még nyereséges volt, mivel a piacinál alacsonyabb kamatot fizetett az állam a papírok után. 2015-re a piaci kamatok megfeleződtek, onnantól bukott a bizniszen a költségvetés. Jelenleg is több mint ezer ember vár arra, hogy elbírálják vásárlási szándékát. A program így végül várhatóan milliárdos mínuszban zárhat.

„A kormány által démonizált multinacionális cégek, mint a Goldman Sachs vagy a Deutsche Bank, egy normális magyar államkötvény-kibocsátásnál a kötvény értékének 0,2-0,3 százalékáért cserébe jegyzik le a kötvényeket. A letelepedési kötvénynél olyan 25-30 százalékos a haszonkulcs, tehát százszoros haszonra tesznek szert, mint egy normális kötvénykibocsátás esetében” – ismertette Wiedemann Tamás.

Június elején Genfben gyűltek össze a letelepedésikötvény-üzletág legjelentősebb szereplői. A magyar érintettek persze távol tartották magukat az eseménytől, hiszen újságírók is jelen voltak, köztük a Magyar Nemzet munkatársa.

„Mindenhol ugyanazokat a neveket hallottuk vissza: Habony Árpád, Habony Árpád, Rogán Antal, Rogán Antal. Sőt, még Orbán Viktor is személyesen győzködte az egyik ügynököt, hogy a magyar kormány most csak szünetelteti ezt az egész konstrukciót, és a választás után újranyitja” – folytatta Wiedemann.

A Célpont megkérdezte erről a kormányfőt:

– Miniszterelnök úr egy nagyon gyors kérdést megenged? Meg tudja azt ígérni, hogy a letelepedési kötvényeket nem vezetik vissza a választás után?

– Van rá egy szabály. Döntés van róla.

– De bármikor visszavonható.

– Döntés van róla.

– Akkor nem? Ezt vehetjük nemnek, miniszterelnök úr?

– Döntés van róla.

A parlament által felkent közvetítő cégek minden ügyfélen 25-30 millió forintot keresnek. 19 ezren jegyezték eddig a papírokat, a haszon tehát százmilliárdokban mérhető.  Nem csoda, ha a közvetítőcégek egy-egy milliós helikoptertúrával próbálják befolyásolni a döntéshozókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!