2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Újra próbálkoznak a lex Simicskával

2015. november 24., kedd 20:09, frissítve: szerda 10:42

Egyre kisebb az érdeklődés az állami földlicitek iránt. Fejér megyében többen félnek a helyi oligarcháktól, ezért nem licitálnak. Akik viszont igen, azok szinte mindig kikiáltási áron jutnak a több milliós földekhez. Az árverések mellett a korábbi bérleti szerződések jogi szabályozását is megváltoztatná a kormány, a szocialisták szerint ezzel az egész szektornak ártanak.

Kongott az ürességtől a terem, ahol ma a Fejér megyei földárverést tartották. A liciteken mindössze néhányan érdeklődtek. A Népszabadság arról írt, hogy a Fejér megyei földárveréseken félnek licitálni a gazdák a helyi nagybirtokosokkal szemben. A lap szerint: sokszor így versenytárs nélkül, a kikiáltási áron kerülnek a vevőkhöz a kalapács alá kerülő földterületek. A mai árverésen olyan földeket is dobra vertek volna, amelyeket Mészáros Lőrinc cége bérel, de földhöz jutott a miniszterelnök feleségének intézője is.

- Mit szól a licitáláshoz, Flier úr!
- Nem szeretnék semmit...
- Sok terület meg fog még venni, Flier úr?
- Nem szeretnék semmit mondani.

Baranyában az Együtt elnökségi tagja egy a földprogramot népszerűsítő reklámot ragasztott le saját plakátjával. Berkecz Balázs szerint oligarchák helyett a rászorulókat kellene helyzetbe hozni.

„Azt gondoljuk, hogy ezeket az állami földeket a szegényeknek a megsegítésére, a vidék munkanélküliségének, a problémának a megoldására kell fordítani. Olyan gazdaságokat kell rajta építeni, olyan különböző szociális szövetkezeteket kell támogatni ezeken az állami földeken, akik valóban élőmunkát igénylő és a helyi munkanélküliséget ezzel felszámoló tevékenységet folytatnak” – fejtette ki a politikus.

88 hektárt vett egy külföldi
88 hektár földet vett egy külföldi állampolgár Rajka közelében az egyik mai győri földárverésen. Az illető 167 millió forintot fizetett a területért, amit jelenleg a Lajta-Hanság Zrt. bérel az államtól 2051-ig. Bővebben>>

Az árverésekkel párhuzamosan benyújtották a lex Simicska 2-t a parlamentnek. Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke ezúttal a polgári törvénykönyvhöz, valamint a földtörvényhez kapcsolódó jogszabályok módosításával adna jogot arra az állami földek új tulajdonosainak, hogy egyoldalúan megemeljék a hosszú távú haszonbérleti szerződések bérleti díját. A Fidesz frakcióvezetője szerint csak egy korábbi, rossz rendszert javítanának ki.

„Magyarországon ez egy szocialista örökség, az alakult ki, hogy nagyon sok esetben a bérleti jogviszony és annak gyakorlója erősebb jogosítványokkal rendelkezett, mint a tulajdonos. Mi szeretnénk ezt megváltoztatni. Szerintünk a tulajdonosi jogosítványok kell hogy erősebbek legyenek, mint a bérleti jogosítványok” – mondta el Kósa Lajos.

Győrffy Balázs a Ptk.-t felhasználva mondaná ki, hogy a privatizációval az állammal kötött haszonbérleti szerződés megszűnik, és új szerződés jön létre a bérlő, illetve a föld új tulajdonosa között. A szocialisták szerint a módosítással a kistermelők is rosszul járnának. „Ez megint nem egy célzott lövés, ez megint a teljes termelői körre negatív hatással lehet, és megint az új tulajdonosok védelmében született” – fejtette ki Gőgös Zoltán a párt elnökhelyettese.

A fideszes képviselő eredetileg a földtörvényt írta volna át a bérleti díjak emeléséhez, de az elképzelés nem kapta meg a kétharmados többséget a parlamentben. Győrffy Balázs másodjára már feles törvények módosításával próbálkozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!