2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Újra napirenden lehet a munka törvénykönyv módosítása

2017. április 25., kedd 19:11, frissítve: kedd 19:22

Kifarolt a kormány a munka törvénykönyvének módosításából. Szinte az összes szakszervezet felszólalt a munkaidőt érintő változtatások miatt, s végül a tervezetet benyújtó bizottság visszavonta a javaslatot.

Hatalmas felzúdulást okozott a munka törvénykönyvének tervezett módosítása a szakszervezeteknél. A javaslat lehetővé tette volna, hogy a dolgozók csak három év elteltével kapják meg a túlórapénzüket, valamint az éjszakai és a hétvégi pótlékot. Emellett a munkavállaló hozzájárulása nélkül is módosítható lett volna munkaidőbeosztás.

Földiák András, a SZEF elnöke örül, hogy visszavonták a módosítást, mert egy évek óta megígért, szerződésben aláírt tárgyalást kell elkezdeni az egész törvénykönyvről. Sajtóhírek szerint a kormány az autógyáraknak akarhatott kedvezni a javasolt módosításokkal, de még a munkaadói érdekképviselet szerint sem lehet az ő igényeikre szabni a gazdaság egészére érvényes jogszabályt. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, tarthatatlan ennek az elszámolásnak a korrekt vezetése, és ami átláthatatlan és vita keletkezik, ott a munkáltató húzza a rövidebbet. „Tovább fokozódna az a fajta kiszolgáltatottság a munkaerőnek, és ahogy korábban fogalmaztam, extrém módon kiszolgáltatottá válna” – vélekedett.

A javaslatról a parlament gazdasági bizottságában kezdődött vita. Szakács László, a bizottság MSZP-s tagja bízik benne, hogy ez nem egy átmeneti állapot, „tartsuk nyitva a szemünket, és amikor visszakerül ez a javaslat, ahogy erről félmondatban szó volt, akkor arra kérjük a szakszervezeteket is, és mi is vállaljuk, hogy nagyon keményen álljunk ki a munkavállalók érdekei mellett. Mert valami azt mondatja velem Önöket ismerve, hogy ez egy átmenet állapot”. Az LMP szerint a javaslat benyújtásának módjával a kormány csak az egyeztetéseket akarta elkerülni – mondta delegáltjuk, Schmuck Erzsébet.

Az előterjesztő szerint a cél az volt, hogy a munkáltatók és a munkavállalók állapodjanak meg a munkaidőben. Végül a kormánypártok is visszakoztak. Czomba Sándor, a bizottság fideszes alelnöke ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, lehet sok szakmai érvet elmondani, hogy miért lenne hasznos, hogy miért lenne hasznos a javaslat, de jelen körülmények között nem alkalmas, hogy betöltse a szerepét.

A bizottság végül egy tartózkodás mellett visszavonta a munka törvénykönyvének tervezett módosítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!