2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Másodszor is átment a kötelező kéményseprés eltörlése

Hír TV

2017. október 31., kedd 15:02, frissítve: kedd 19:03

Ahogy várható volt, a kormánypártok zárójelbe tették az államfő figyelmeztetését és újra megszavazták, hogy önkéntes legyen a kéményellenőrzés a családi házaknál. Az ellenzék szerint a Fidesz és a KDNP emberi életekkel játszik. A szavazásról a miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt hiányzott.

A családi házak kéményeinek kötelező ellenőrzésének eltörlését a hónap közepén szavazta meg először a parlamenti többség. Az államfő életveszélyesnek tartotta a lazítást, ezért nem írta alá a törvénymódosítást, hanem újbóli tárgyalásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Áder János aggodalmát a Fidesz és a KDNP figyelmen kívül hagyta. A kormánypártok érdemi változtatás nélkül bólintottak rá ismét a kormány javaslatára.

Ugyanúgy, mint ahogy az autónk műszaki vizsga lejáratára sem hívja fel senki a figyelmet, hogy menjünk el és az autót nézessük meg, vagy ugyanúgy nem szólnak abban az esetben, hogyha mondjuk elfelejtjük mondjuk a jogosítványunkat megújítani orvosi alkalmasságira. Nyilván mindenkinek a felelőssége, hogy tudja, hogy a kéményét ellenőrizni kell – mondta Vas Imre, a törvényalkotási bizottság előadója.

A Jobbik szerint sántít a fideszes érvelés.

Vas Imre olyanokat mondott itt, ami egyszerűen abszolút szakmaiatlan is, hiszen itt autóvizsgáztatásról beszélt és hasonlókról, csak azt felejti el, tisztelt képviselőtársam, hogyha az autón nincs vizsga, nem viszi el az állampolgár vizsgáztatni, akkor azzal a közúti közlekedésben nem közlekedhet, míg a lakóházaknál semmiféle ilyesmi előírás nem lesz, egyszerűen vagy megrendeli valaki, vagy nem rendeli meg – nyilatkozta a párt országgyűlési képviselője, Szilágyi György.

A Fidesz frakcióvezetője a statisztikai adatokkal takaródzik.

Ezek a statisztikák nem igazolják ezt az aggályt, ezért mi azt reméljük, hogy a gyakorlat is be fogja bizonyítani, hogy ilyen értelemben az egyéni felelősség, az itt arra ad lehetőséget, hogy minden esetben, amikor kihívják a kéményseprőt, valóban a kémény vizsgálata megfelelően meg is történik, ezért mi nem számítunk arra, hogy ez negatív következményekhez vezetne – közölte Gulyás Gergely.

Gulyás visszautasította, hogy azért törlik el a családi házak kéményeinek ellenőrzést, mert a katasztrófavédelemnek nincs kapacitása azt elvégezni. A kéményseprő magáncégek kivonultak a piacról, miután a szolgáltatást ingyenessé tette a kormány a rezsicsökkentés részeként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!