2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

A kormány meghosszabbítaná a válsághelyzetet

,

2017. augusztus 28., hétfő 19:11, frissítve: hétfő 20:58

Orbán Viktor helyett Szijjártó Péter tartott eligazítást a magyar nagyköveteknek. A külügyminiszter az utóbbi napok külföldi kritikáit a német és a holland választási kampánynak tudta be, és kiállt az illegális migráció elleni küzdelem mellett. Ebben gyakorlati lépésekre is készül a kormány, a honvédelmi miniszter a Hír TV-nek megerősítette, hogy marad a tömeges migráció okozta válsághelyzet.

„A már nálunk lévő menekültek elosztásában megmutatkozó szolidaritást sajnos eltérő módon értelmezik. Ezt nem hagyhatjuk annyiban, mert az nem helyénvaló, hogy kiválasztjuk magunknak azokat a területeket, amelyekben szolidárisak vagyunk Európában” – utalt Magyarországra is Angela Merkel szombati videoüzenetében.

A német kancellár a hétvégén egy lapinterjúban is bírálta a magyar kormány menekültpolitikáját. Felidézte: a menekültek 2015 szeptemberében Magyarországról azért indultak el gyalog az osztrák határ felé, mert megtévesztették őket.

Angela Merkel szavait Szijjártó Péter a német választási kampánnyal magyarázta: „Észnél kell lennünk, és természetesen a kijelentéseket a maguk súlyánál kezelve, ugyanakkor mindig meg kell védeni Magyarországot, és nem szabad engedni, hogy méltatlanul, érdemtelenül, sokszor gyalázatos módon bírálják belpolitikai okok miatt. Magyarország, a magyar kormány továbbra is elkötelezetten a biztonságpolitikai oldalon áll, továbbra is biztonsági kockázatnak tekintjük az illegális bevándorlás kérdését” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány éppen ezért meghosszabbítaná a jövő hét csütörtökig érvényes tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A honvédelmi miniszter a Hír TV kérdésére megerősítette: erről szerdán dönthet a kormány. „Nyilván a titkosszolgálati információkat kell összeadni, egyeztetni, és ezt követően hozza meg a kormány a szükséges döntést, de szerintem folyatódni fog a válsághelyzet. Ezt látjuk a folyamatokból, látjuk, hogy hullámszerűen újból és újból megújuló energiával jönnek embercsempészek, hozzák a szerencsétlen sorsú migránsokat, meg nyilván ezen keresztül bejuthatnak további terroristák is Európába” – mondta a honvédelmi miniszter.

Civil szervezetek szerint ugyanakkor a migrációs nyomás jelenleg nem éri el azt a szintet, amelyet a jogszabályban rögzítettek. Kevesebb menedékkérő érkezik, és a tranzitzónák se teltek meg. „A rendőrség folyamatosan közzéteszi a statisztikát, hogy hány embert kaptak el Magyarország területén, illetve kísértek vissza a határzárnak a szerb oldalára, abból kiindulva ez a létszám jóval alacsonyabb. A mi tapasztalatunk is az, hogyha megnézzük a határ szerb oldalán tartózkodó embereket, lényegében hónapok óta ugyanaz a 200-300 ember van, aki megpróbál a határkerítésen át Magyarország területére jönni” – nyilatkozta Siewert András, a Migration Aid operatív vezetője.

Az illegális bevándorlás tekintetében leginkább érintett Csongrád megye déli határszakaszán összesen 39 határsértőt fogtak el hétfőre virradóra. Röszke közelében 26-an, a román határnál, Kiszombor mellett pedig 13-an próbálkoztak bejutni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!