2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Újra kérik Semjén vagyoni helyzetének vizsgálatát

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 19:48, frissítve: csütörtök 21:58

Nem száll le Semjén Zsolt svédországi vadászatairól a Jobbik. Az ellenzéki párt ismételten vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Orbán Viktor helyettese és a kormány legfőbb vadásza ellen. A Transparency magyarországi szervezete arra lenne kíváncsi, hogy a kereszténydemokrata politikus fizetett-e adót az ajándék után. Közben a rénszarvas tulajdonosa feljelentette Semjén Zsoltot, amiért a politikus engedély nélkül lőtte ki az állatot.

Semjén Zsolt költséges hobbijáról másfél hete adott hírt a Magyar Nemzet. A WWF, azaz a Természetvédelmi Világalap svéd munkatársa azt mondta a Klubrádiónak, hogy a svéd vadászok kinevetnék Semjén Zsoltot, ha rénszarvastrófeájával büszkélkedne nekik. A rénszarvast háziasították a skandináv országban, elejtése mögött nincs valódi vadászteljesítmény. Az állatokat a lappok vagy más néven számik tenyésztik.

A legvalószínűbb az, hogy a vadászok kötöttek egy egyezséget a számi (lapp) földtulajdonossal, és fizettek egy nagyobb összeget. De az tény, hogy egy háziasított rénszarvast nem nehéz kilőni. Meglehetősen szelídek ugyanis. Van olyan, amelyik felismeri a gazdáját, és oda is megy hozzá. Ha ez történt, azt nem is nevezném vadászatnak – mondta Tom Armbrom, a WWF munkatársa.

 

Semjén Zsoltnak papíron 5 és fél millió forint megtakarítása van. Annyi, mint amennyibe egy-egy svédországi vadászat kerül. A Jobbik vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a kereszténydemokrata politikus ellen, ám az illetékes parlamenti bizottság visszadobta arra hivatkozva, hogy nem elég konkrét.

„A mai nap folyamán szintén leadom a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz az újabb beadványomat, amelyben meg fogom nevezni – hogyha már konkrétan szeretné tudni mondjuk Hargitai János mint elnök –, hogy mely részét kifogásolom. A 17. oldalt, ahol a képviselőknek azokat az ajándékokat kellene feltüntetniük, amik a képviselői fizetésük egytizenketted részét meghaladják, vagyis a nagyjából 63 ezer forintot meghaladó ajándékokat. Mivel a luxusvadászat ezt bőven meghaladta, ezért Semjén Zsoltnak, véleményem szerint, benne kellene hogy legyen a vagyonnyilatkozatában, hogy ajándékba kapta” – emelte ki Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Mometum Mozgalom a Fővárosi Állatkert előtt „vadászott” Semjén Zsoltra, aki szívesen vadászna jegesmedvére is. A ragadozó bizonyos országokban védettnek számít. „A Fidesz–KDNP olyan ország felé kormányoz minket a gyűlöletkeltésével, ahol nemcsak rengeteg a visszaélés, hanem arra is gondolhatunk, hogy például tavaly ártatlan, gazdájával sétáló kutyát is lőttek le hobbivadászok. Nem szakértők. A vadgazdálkodást szakértőkre kell bízni. Április 8-án tehát arról fogunk dönteni, hogy adunk-e még egy esélyt az ilyen leszerepelt politikusoknak, vagy egy új generációra bízzuk a sorsunkat, akik nem a Kádár-korszakban tanulták a politikát, és meg sem fordul a fejükben, hogy jegesmedvékre vadásszanak” – emelte ki tájékoztatóján Soproni Tamás, a Momentum alelnöke.

 

A kormánypropaganda kezdetben családlátogatásként tálalta Semjén Zsolt svédországi kiruccanásait. Ám a napokban maga a politikus vallotta be, hogy kifejezetten vadászni utazott a skandináv országba. A költségeket egy tehetős magyar üzletember állta.

„Ha magánemberként vett is részt ezeken a vadászatokon, és magánemberként fogadta is el ezeket a jelentős összegű, összesen 20-25 millió forintot kitevő ajándékokat, juttatásokat, akkor sem mentesül az adókötelezettség alól. A minden magyar állampolgárra érvényes személyijövedelemadó-előírások értelmében minden bevétel után adót kell fizetni, és az ingyenes juttatás is, mint vagyoni értékkel bíró dolog vagy jog, bevételnek számít, függetlenül attól, hogy ezt dr. Semjén Zsolt parlamenti képviselő, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vagy dr. Semjén Zsolt vadász kapta-e” – nyilatkozta a Hír TV-nek Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Semjén Zsolt az Országos Magyar Vadászati Védegyletben nem másodhegedűs. Ott ő az elnök.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!