2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Újabb zsíros állami hirdetésekre készülhetnek a TV2-nél

2016. február 13., szombat 21:33, frissítve: vasárnap 12:12

Újabb zsíros állami hirdetésekre készülhetnek a TV2-nél, a csatorna ugyanis megduplázta hirdetési díjait, annak ellenére, hogy ezt a nézettségük nem indokolja. A csatornát a héten 800 ezer forintra büntette a médiatanács, ugyanis annyi kormányzati reklámot sugárzott 2015 második felében, amennyit csak a választási kampányidőszakban lehetne. Az ellenzéki pártok szerint a kormány az adófizetők pénzéből pénzeli saját propagandáját.

Egyre több pénzért pöröghet a kormánypropaganda a TV2-n. A csatorna márciustól megduplázza a hirdetések árát, pedig a nézettségi adatok ezt nem igazolják. „Azt kell tudni, hogy az elmúlt évben már a TV2 volt a legnagyobb kedvezményezettje az állami reklámköltéseknek, és azzal, hogy duplájára emelik a listaárakat, ez nyilvánvalóan még jobban erősödni fog. Aligha nem nagyon sok pénzre van szüksége a TV2-nek, és a piac ezt nem termeli meg neki, tehát az államra vannak utalva” – mondta Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely médiakutatója.

2015 második felében 1514-szer ment le a TV2 csoport csatornáin a magyar reformokat népszerűsítő kormányreklám. A csatornát most 800 ezer forintra büntették, mert a médiatanács úgy ítélte meg, a bejátszások politikai reklámnak minősülnek, amit csak választási kampányban lehetne sugározni. A bírság megfizetése nem okoz majd gondot a csatornának, 400 millió forintot kaptak reklámokért.

A Gyurcsány-párt szerint a kormány az adófizetők pénzét költi a saját propagandacéljaira. „Látszik, hogy a kormány zsákszámra önti a pénzt a hozzá közel álló televíziókba, a mi pénzünket, az adófizetők pénzét. Jó lenne, ha ennél egy kiegyensúlyozottabb, normális médiapiac alakulhatna ki Magyarországon, amelyben az összes televízió hozzájut az állami és a magánhirdetéshez egyaránt” – nyilatkozta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

A Jobbik szerint nem csak a közmédiára, a kereskedelmi csatornákra is ráteszi a kezét a Fidesz. „A Duna TV és a TV2 ezen tevékenysége is mutatja azt, hogy mennyire kézi vezérelten működik, mind a közmédia, mind pedig, ugye, az Andy Vajna érdekeltsége révén a TV2 is egyértelműen kormányzati érdekeket szolgálnak, és a jogszabályokra sincsenek tekintettel” – szögezte le Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes.

A kormány várhatóan nem áll le a tájékoztató kampányokkal, legközelebb a külföldre utazó fiatalokat figyelmeztethetik a romló európai közbiztonságra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!