2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Globál 06:45

Belföld

Újabb vietnami szakembereket képeztek a paksi atomerőműben

Újabb negyvenegy vietnami nukleáris szakember végezte el az MVM Paksi Atomerőmű képzését. A Délkelet-ázsiai ország 2020 után tervezi munkába állítani első atomerőművét, amelyet orosz technológia alapján építenek, csakúgy, mint a Paksi Atomerőművet. A most végzett csoport már a negyedik delegáció az országban.

A negyven vietnami nukleáris szakember hat hete érkezett Magyarországra. A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének oktatói készítették fel őket arra, hogy életükben először belépjenek egy működő reaktorterembe. A Paksi Atomerőműben számos szimulációban vehettek részt és elsajátíthatták a magyar szakemberek biztonságtudatosságát.

„Ha önök ezt megértették – és ez biztosan így is van, hiszen a vizsgákat sikeresen letették –, akkor otthon ezt a tudást, a szakmai speciális ismeretekkel egyesítve garantálhatják azt, hogy Vietnamban megfelelő szakember gárda kezébe kerül majd az atomerőmű” – mondta Hamvas István, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Az első vietnami atomerőművet jövőre kezdik építeni, teljesítménye kétszer akkora lesz, mint a paksinak. „Úgy terveztük, 2020-ra munkába áll az első atomerőmű Vietnamban, most úgy gondolom a még nagyobb biztonság miatt az átadás egy kicsit késik” – mondta az ország budapesti nagykövete.


Magyarország azért tűnt jó választásnak a délkelet-ázsiai ország számára, mert a magyar szakemberek a blokkok működéséről tudják mindazt, amit az orosz társaik, ám sokkal olcsóbban adják át ismereteiket. „Abban tudjuk önöket segíteni, hogy nem a technológiát szállító országként – ez a hátrányunk, de egyben előnyünk is – meg tudjuk osztani azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt 30 év alatt összegyűjtöttünk az atomenergia használatával kapcsolatban” – mondta Kovács Pál energiaügyi államtitkár.

A most diplomát kapott szakemberekkel együtt már több mint 160 vietnami végezte el a programot tavaly szeptember óta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!